Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2015 11:13 - КОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРОИЗВЕЖДА ПАРА И ШУМ ВЪВ ФАБРИКАТА ЗА ИЛЮЗИИ?
Автор: slavimirgenchev1953 Категория: Изкуство   
Прочетен: 4623 Коментари: 36 Гласове:
23

Последна промяна: 15.03.2015 11:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
Разплакал ми се й отново режисьорът Александър Морфов: „Нацията ни се стопява, тя си заминава, а българският народ съществува като фикция на едни бъдещи проекти на Европейския съюз и нищо повече. Спектакълът „На ръба“ е една емоционална, обща импровизация, за онова, което се случва в България. Нещо като реквием за държавата България, реквием за един народ, който си отива, който се стопява. Народ, който достойно и гордо съществува на този свят хиляда и триста години ,но който не успя да устои на бруталните, алчни, безмилостни колизии на съвременната „демокрация“ … и на собствените си низостни слабости и противоречия. Българската нация си заминава. Превърнали сме се в население, което едва оцелява в циничните условия на някаква фашистка, финансова общност, нарекла себе си европейска, която и пет пари не дава дали има или няма такъв народ. Днес може да се базираш като народ, ако успееш да убедиш някакви европейски програми, да ги убедиш в това, че съществува такъв народ и те да финансират евентуално подпомагането, филмирането, изграждането… като че ние не сме съществували никога, ние сме само една фикция на едни бъдещи проекти на Европейския съюз и нищо повече. Ние сме само неясен субект на поредните бъдещи проекти на Европейския съюз и нищо повече.“
Само отчаяно, нарцистично самовлюбен (каквито са голяма част от хората в „бранша“, обичащи повече себе си в изкуството, отколкото изкуството в себе си – обратното на онова, на което ги учеше напразно Константин Станиславски) анархистично, и то у лево, разсъждаващ човек може да изсипе такъв куп спекулативни и манипулативни „разсъждения“, в които няма и намек за истинските причини за днешната ситуация, в която демокрация се превърна в мръсна дума – нещо, което е свръхудобно за носталгиците по цоциализма, които не случайно са и левичари, русофили, американофоби, евроскептици и всякакви други „или“, „исти“ и „ици“. Големият проблем на България е, че левите са комунисти, а онези, които се имат за десни, са леви
И това се отнася именно до онази част от обществото, гордо смятаща се за художествено-творческа интелигенция. Тя иска хем да си живее и прави каквото ще, хем държавата да й плаща за това. Ама такава демократична държава няма. Такава държава е тоталитарната – тя дава щедро на дейците на културата, като в замяна на това искаше партийна художественост. Който не я „отчиташе“, влачеше си кръста, а един от тях се казва Георги Марков. Този процес продължи толкова дълго, че се превърна в игра на стражари и апаши – като малки деца творците се опитваха да правят по-малки или по-големи пакости, а Партията им подръпваше ушите, ако прекалят, сваляйки от сцената или екрана пиеси и филми и инкриминирайки книги. Понякога даваше на някое от по-талантливите и затова по-пакостливо дете повече свобода и този отдушник замазваше донякъде положението. Това ли е достойното битие за една истинска художествено-творческа интелигенция – цял живот игра на котка и мишка? За да не бъда многословен, ще пробвам, както е казал поетът, с няколко истории. Помня, че направи впечатление на всички, но истинските причини или не бяха разбрани, или бяха премълчани, но днес, когато се оказа, че веченамалява напливът към университетите (пълни с преподаватели с всякакви титли и степени),

единствено се била увеличила бройката на кандидатстващите във... НАТФИЗ

Е това ако не е "ирония на съдбата", здраве му кажи! Този факт е показателен за всичко, което става в държавата. Инерцията от комунизма не само продължава, но дори се издига на ново, още по-безхаберно равнище.
Понеже за комунизма "всичко е много просто", това правило важеше особено за сферата на културата и изкуството; там напливът стана огромен. Нещата са до болка ясни, затова няма да се разпростирам надълго и нашироко. Но ще приведа още един пример. От класиците на марксизма. Маркс  характеризирал приблизително по следния начин живота при комунизма: Производителността на труда щяла да бъде такава, щото човек щял да има много свободно време. (То е всъщност главното богатство и това е вярно). Естествено, щял да се занимава през това свободно време с изкуство, спорт, забавления. И понеже хората щели да са напълно равни, всеки щял да бъде и поет, и писател, и художник, и артист, и критик... Но, разбира се, в една от всички тези деятелности той щял да бъде най-добър, та там изявите му щели да бъдат най-силни и човекът щял да бъде малко повече поет, малко повече музикант, малко повече художник и прочие марксически утопизми.
(Какви прекрасни прогнози от страна на "класиците на марксизма"! Какво безметежно бъдеще! Как да не се радва човек? Но и как да се радва човек, когато е ясно, че за да може да стане всичко това, е необходимо да се произвеждат "материални блага", които да задоволят "нуждите на обществото"? Че трябва икономическа "база", която да издържа и крепи "надстройката"? Още Любомир Левчев беше схванал разминаването и написа:
"По покрива ни вече някой ходи!"
Защото не само

"... ужасно трудно е да се композираш покриви
така, че да ги издържат основите на времето"...
При управление на цървули и ботуши, еднопартийно, тоталитарно, просташко, лумпенско, даващо път преди всичко на "нашите", да, такава "база" изобщо не може да издържи "надстройката" си. И рано или късно рухва. Е как тогава "надстройката" да остане здрава и читава без тоталитаризма? Как да съществуват по същия начин на държавна издръжка (а същевременно "свободни като птички Божии" и без намеса в творческите им дела) хилядите - със сигурност много талантливи, да не кажем гениални - творци, които са убедени, че са призвани за високо изкуство, но държавата не ги подкрепя, а народът изпростявал все повече и повече и предпочитал просташките удоволствия. Е как така за 25 години изпростява цял народ? Да не би истината да е друга - че винаги си е бил прост, но не му е личало толкова, колкото е възможно сега, когато масово се ширят съзнателно насажданата слободия и безнаказаност?
Всъщност до голяма степен комунизмът „успя“ при създаването (или по-скоро – размножаването) на "надстройката",  но не успя при "базата" („СоциалъзЪма е едно недоносче“ – Тодор Живков). И друг път съм давал пример с модерната и прекрасна сграда на един театър в голям окръжен град, чиято трупа беше съставена от цял "командирован" (т.е. пратен по разпределение) клас от ВИТИЗ (сега НАТФИЗ), тъй като там не се "задържали" актьори – „бягали към София“. Но и публика все нямаше и нямаше. Отидох веднъж на театър там, а бях шестият зрител. Актьорите на сцената бяха повече от нас. И както ми каза касиерката, не било „за сефте“… Целият текст е на долупосочения линк. С търсачката може да се намери и кореспонденцията между Дора Дюстабанова и Теодор Траянов
http://slavimirgenchev.info/?p=14223Гласувай:
23
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
15.03.2015 11:45
Не мога да разбера с какво право е тръгнал Морфов да квичи?

Докога българинът ще си въобразява, че някой ще го слуша да раздава съвети по въпроси, които не са му ясни?

Как би реагирал Морфов, ако Бойко Борисов тръгне да го поучава за театъра? Защото ако първият има право да наставлява втория за политика, то и Борисов има право да наставлява Морфов за театър.

цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Морфов хем иска да е фтичка Божия, хем държавата да го обгрижва. Няма такъв филм по света.
15.03.2015 12:01
tutankhamon661 написа:
Не мога да разбера с какво право е тръгнал Морфов да квичи?

Докога българинът ще си въобразява, че някой ще го слуша да раздава съвети по въпроси, които не са му ясни?

Как би реагирал Морфов, ако Бойко Борисов тръгне да го поучава за театъра? Защото ако първият има право да наставлява втория за политика, то и Борисов има право да наставлява Морфов за театър.


цитирай
3. vmir - Трудно мога да си представя
15.03.2015 13:01
нещо по-жалко от човек на изкуството, който припуйчва на политическите популисти, които заради некадърността си да предложат решения, заиграват с пословичните страхове на най-ретроградните или неспособните да се грижат сами за себе си. Да чакаш наготово заради делата на предците си е лентяйство и егоцентризъм откъдето и да го погледнеш. Боже опази от подобни "вдъхновители"!!! Жалка работа!
цитирай
4. merlin68 - Слави, базата и надстройката не са ...
15.03.2015 13:21
Слави, базата и надстройката не са само за комунизма на Маркс. Във всяко общество е така. Принципно си прав с фактите, но с изводите си далеч от истината. Ако през социализма базата не е била достатъчна, то днес тя просто отсъства напълно. Цял народ не изпростява за 25 години, нужни са поне 50, така, че Слави има време и мегдан още да се изпростее. Ако приемем Слави, че ти си един интелигентен и и културен човек, то това е благодарение на образованието и семейната среда в която си се учил и възпитавал. Тази среда е надстройка и зависи от базата върху която е стъпила. Твоята интелигентсност и културност са плод на една социалистическа база. От тази позиция Слави, ти как мислиш, през последните 25 години базата и съответно надстройката подобриха ли се? И как мислиш, дали пък след още 25 години българския народ няма напълно да изпростее, върху базата на която сега е стъпил?
цитирай
5. slavimirgenchev1953 - Жалка работа, която те прикриват зад разни лозунги и пози. Те имат пози, а не позиции.
15.03.2015 13:26
vmir написа:
нещо по-жалко от човек на изкуството, който припуйчва на политическите популисти, които заради некадърността си да предложат решения, заиграват с пословичните страхове на най-ретроградните или неспособните да се грижат сами за себе си. Да чакаш наготово заради делата на предците си е лентяйство и егоцентризъм откъдето и да го погледнеш. Боже опази от подобни "вдъхновители"!!! Жалка работа!

цитирай
6. getmans1 - По време на тройната ламя идваха във фирмата ....
15.03.2015 13:26
.... за пари и да сложат логото на афиша, отделно се закупиха и билети за желаещите, и познай, почти празен салон.
След време когато „Мултака-министър“ промени правилата идват едно момиче и момче, артисти, направо с билетите и с кратко резюме презентираха постановката си, за нула време си продадоха двайсетината билетчета а на малката почивка след обяд донесоха още.

Вчера в „Клуб Z“ прочетох писмото на Рашидов до Председателя на БАН, е колко от т.н. „гювендии с тапии“ биха постъпили така и то при такива авторитетни номинатори / ако може така да се каже/?
цитирай
7. slavimirgenchev1953 - Ще улегнат нещата. Ако някой има дарба за нещо, ще успява. Прав е Станиславски - човек трябва да обича изукството в себе си,
15.03.2015 13:42
getmans1 написа:
.... за пари и да сложат логото на афиша, отделно се закупиха и билети за желаещите, и познай, почти празен салон.
След време когато „Мултака-министър“ промени правилата идват едно момиче и момче, артисти, направо с билетите и с кратко резюме презентираха постановката си, за нула време си продадоха двайсетината билетчета а на малката почивка след обяд донесоха още.

Вчера в „Клуб Z“ прочетох писмото на Рашидов до Председателя на БАН, е колко от т.н. „гювендии с тапии“ биха постъпили така и то при такива авторитетни номинатори / ако може така да се каже/?а не себе си в изкуството. У нас се препълни с празни особи и сноби с претенции.
цитирай
8. slavimirgenchev1953 - Отговорил съм на тези въпроси. Прочети по-внимателно. Важното е да се знае, че и без комунизма
15.03.2015 13:54
merlin68 написа:
Слави, базата и надстройката не са само за комунизма на Маркс. Във всяко общество е така. Принципно си прав с фактите, но с изводите си далеч от истината. Ако през социализма базата не е била достатъчна, то днес тя просто отсъства напълно. Цял народ не изпростява за 25 години, нужни са поне 50, така, че Слави има време и мегдан още да се изпростее. Ако приемем Слави, че ти си един интелигентен и и културен човек, то това е благодарение на образованието и семейната среда в която си се учил и възпитавал. Тази среда е надстройка и зависи от базата върху която е стъпила. Твоята интелигентсност и културност са плод на една социалистическа база. От тази позиция Слави, ти как мислиш, през последните 25 години базата и съответно надстройката подобриха ли се? И как мислиш, дали пък след още 25 години българския народ няма напълно да изпростее, върху базата на която сега е стъпил?


е имало и ще има изкуство и култура. Един народ не може да стане по-прост, отколкото е. Никой не е длъжен на никого, който се смята за богоизбран. Те затова сега са повече, отколкото може да ги понесе дори икономиката на Япония, ЕС и САЩ, взети заедно.
цитирай
9. tutankhamon661 - slavimirgenchev1953
15.03.2015 14:18

Достатъчен е един бегъл поглед по форумите и веднага лъсва истина – повечето демократи са образовани и грамотни хора, докато при комунистите е обратното – прости невежи с граматика на ниво “Първокласник”. Тъй като всички го виждат, затова са измислили номера със социалистическата база – иска да припишат на социализма факта, че демократите са образовани, умни и знаещи хора. Да, ама ако заслугата наистина беше негова, комунистите също щяха да са образовани и грамотни. А те не са. Следователно причината е другаде – например индивидуалните качества на всеки човек. При комунистите липсват и затова искат крадливото БСП да крадe от способните, давайки на некадърните и мързеливите. Просто сами не могат да се погрижат за себе си – в условия на реална конкуренция гърмят от раз.

Преди и аз мислех, че е имало добро образование по време на комунизма, защото съм израснал сред интелигентни и образовани хора. После благодарение на Интернет се убедих колко неграмотници съществуват. Tе са учили точно преди 1989г. Повечето от тях не могат изобщо да се мерят с днешен ученик. Как тогава ще ми хвалят образованието по байтошово време? Не е било по-добро и пак е зависело от личностните качества на съответния човек, а не от системата. Но за комунистите е типично да си приписват чужди заслуги като свои.

цитирай
10. slavimirgenchev1953 - За образованието при цоца съм писал ето тук: http://slavimirgenchev.info/?p=9140
15.03.2015 14:31
tutankhamon661 написа:

Достатъчен е един бегъл поглед по форумите и веднага лъсва истина – повечето демократи са образовани и грамотни хора, докато при комунистите е обратното – прости невежи с граматика на ниво “Първокласник”. Тъй като всички го виждат, затова са измислили номера със социалистическата база – иска да припишат на социализма факта, че демократите са образовани, умни и знаещи хора. Да, ама ако заслугата наистина беше негова, комунистите също щяха да са образовани и грамотни. А те не са. Следователно причината е другаде – например индивидуалните качества на всеки човек. При комунистите липсват и затова искат крадливото БСП да крадe от способните, давайки на некадърните и мързеливите. Просто сами не могат да се погрижат за себе си – в условия на реална конкуренция гърмят от раз.

Преди и аз мислех, че е имало добро образование по време на комунизма, защото съм израснал сред интелигентни и образовани хора. После благодарение на Интернет се убедих колко неграмотници съществуват. Tе са учили точно преди 1989г. Повечето от тях не могат изобщо да се мерят с днешен ученик. Как тогава ще ми хвалят образованието по байтошово време? Не е било по-добро и пак е зависело от личностните качества на съответния човек, а не от системата. Но за комунистите е типично да си приписват чужди заслуги като свои.Абсолютно си прав. Те искат да внушат, че без комунизма нямаше да сме това, което сме. Напротив, ние щяхма де бъдем. Те нямаше да бъдат това, което си въобразяват, че са. И точно по неграмотността им личи. Това няма как да се скрие.
цитирай
11. merlin68 - Слави, да приемем за втори път, че ти ...
15.03.2015 15:05
Слави, да приемем за втори път, че ти си интелигентен и културен човек, в това ти качество искам да те попитам, след като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?
цитирай
12. sestra - Откак учих по задължение марксизъм установих, че базата и надстройката
15.03.2015 15:10
са сред най-фалшивите неща в това учение. Не, че има нещо правдиво освен ламтежа за чуждото, но ако има нещо, което да наричаме база, то може да е само дух, култура, която прави човека особено самовзискателен към речта и изявите си, към своята лична, творческа свобода. Може да звучи парадоксално за привържениците на фалшивите понятия на едно фалшиво и престъпно учение, но човекът на духа никога не се оплаква, дори и да умира всеки миг по мъничко и това да боли, дори и да няма ток по-често от социално слабите, дори и децата му да го разкъсват заради бедността, която му е гарантирана от вечно ревящите като Морфов... и какъв човек на духа е той, какъв артист в този смисъл?... А за надстройки не бива да говорим, защото днес всичките им проявления си падат ли падат. То не бе надстрояване, чудо не бе.
цитирай
13. tutankhamon661 - slavimirgenchev1953
15.03.2015 16:35

Следващия път, когато Блексмотаняк опита да те лъже, че е много умен, попитай го защо нито един свестен и уважаван блогър няма добро мнение за него. Той ще опита да те подведе, че някой го уважавал, но това са двама-трима самотни клоуни, които се самокоментират, защото никой не ги забелязва и отдавна са компрометирани. Tа уточни му: питаш за уважаван блогър, а не за чучело, хвалещо себе си от фалшивите си профили.

Можеш и да го попиташ защо е изгонен от всички блогове, където обичаше да коментира, и му е забранено да се обажда, т.е. онези, които наистина харесва, а не няколкото, които му гласуват, защото и на тях няма кой да гласува.

цитирай
14. apostapostoloff - Топящата се нация е типична комунистическа лакърдия.
15.03.2015 17:57
Първо взеха да лъготят, че 2 000 000 били напуснали страната заради "псевдодемокрацията". А ние все сме си 7 милиона и нещо. Комунягите ни изкараха без малко 10 милиона. Лъжат, без да мислят тези говеда.

Сега и този мъдрец и мислител твърди, че се "топим". То че малко се ебе в България, е факт. Затова има и демографска криза. Но тя не е от вчера.

Когато през 1976 отидох да служа в бойния полк на Варшавския договор в Харманли, полкът имаше само 2 баталиона. За трети не достигаха хора. Това си беше и си остава голям ташак.
цитирай
15. slavimirgenchev1953 - Всеки трябва да стане това, което може да стане, вкл. и да си остане проз. Иначе се появяват
15.03.2015 18:20
merlin68 написа:
Слави, да приемем за втори път, че ти си интелигентен и културен човек, в това ти качество искам да те попитам, след като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?


като в България милиони полуграмотни хора с претенции и с измислени дипломи като рабфаковци, пуцовисти и т.н., или пък направо купени като днес, и търсят "работа". И хем са учени-недоучени, хем пишат по блоговете щуротии.

цитирай
16. slavimirgenchev1953 - Това, че битието определя съзнанието, е най-голямата лъжа на Маркс. Затова написах:
15.03.2015 18:23
sestra написа:
са сред най-фалшивите неща в това учение. Не, че има нещо правдиво освен ламтежа за чуждото, но ако има нещо, което да наричаме база, то може да е само дух, култура, която прави човека особено самовзискателен към речта и изявите си, към своята лична, творческа свобода. Може да звучи парадоксално за привържениците на фалшивите понятия на едно фалшиво и престъпно учение, но човекът на духа никога не се оплаква, дори и да умира всеки миг по мъничко и това да боли, дори и да няма ток по-често от социално слабите, дори и децата му да го разкъсват заради бедността, която му е гарантирана от вечно ревящите като Морфов... и какъв човек на духа е той, какъв артист в този смисъл?... А за надстройки не бива да говорим, защото днес всичките им проявления си падат ли падат. То не бе надстрояване, чудо не бе.


"Когато в една партия има много милионери, то тя е комунистическа."
цитирай
17. slavimirgenchev1953 - Чудесен риторичен въпрос, Сашо!
15.03.2015 18:25
tutankhamon661 написа:

Следващия път, когато Блексмотаняк опита да те лъже, че е много умен, попитай го защо нито един свестен и уважаван блогър няма добро мнение за него. Той ще опита да те подведе, че някой го уважавал, но това са двама-трима самотни клоуни, които се самокоментират, защото никой не ги забелязва и отдавна са компрометирани. Tа уточни му: питаш за уважаван блогър, а не за чучело, хвалещо себе си от фалшивите си профили.

Можеш и да го попиташ защо е изгонен от всички блогове, където обичаше да коментира, и му е забранено да се обажда, т.е. онези, които наистина харесва, а не няколкото, които му гласуват, защото и на тях няма кой да гласува.


цитирай
18. slavimirgenchev1953 - За увеличаване на раждамостта БКП изработи специална програма, с която се зае ОФ
15.03.2015 18:31
apostapostoloff написа:
Първо взеха да лъготят, че 2 000 000 били напуснали страната заради "псевдодемокрацията". А ние все сме си 7 милиона и нещо. Комунягите ни изкараха без малко 10 милиона. Лъжат, без да мислят тези говеда.

Сега и този мъдрец и мислител твърди, че се "топим". То че малко се ебе в България, е факт. Затова има и демографска криза. Но тя не е от вчера.

Когато през 1976 отидох да служа в бойния полк на Варшавския договор в Харманли, полкът имаше само 2 баталиона. За трети не достигаха хора. Това си беше и си остава голям ташак.


начело с ловеца на лъвове, биволи и други африкански добичета др. Пенчо. ))) Оттогава е демографската криза, признаха за нея някъде около 1984-85 г. Докагот циганиатът и тогава "набъбваше", тъй като му бяха развалени катуните и той правеше деца тъй както умее.
цитирай
19. merlin68 - Слави, да приемем за втори път, че ти ...
15.03.2015 19:09
slavimirgenchev1953 написа:
merlin68 написа:
Слави, да приемем за втори път, че ти си интелигентен и културен човек, в това ти качество искам да те попитам, след като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?


Всеки трябва да стане това, което може да стане, вкл. и да си остане проз. Иначе се появяват като в България милиони полуграмотни хора с претенции и с измислени дипломи като рабфаковци, пуцовисти и т.н., или пък направо купени като днес, и търсят "работа". И хем са учени-недоучени, хем пишат по блоговете щуротии.Слави, въпроса беше прост и конкретен, при това базиран на твое твърдение, а отговора нещо не го бива, дали не съм прибързал като приех, че си интелигентен? Да пробваме още веднъж все пак:)
След като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?
цитирай
20. slavimirgenchev1953 - Е това въпрос ли е?
15.03.2015 19:24
merlin68 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
merlin68 написа:
Слави, да приемем за втори път, че ти си интелигентен и културен човек, в това ти качество искам да те попитам, след като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?


Всеки трябва да стане това, което може да стане, вкл. и да си остане проз. Иначе се появяват като в България милиони полуграмотни хора с претенции и с измислени дипломи като рабфаковци, пуцовисти и т.н., или пък направо купени като днес, и търсят "работа". И хем са учени-недоучени, хем пишат по блоговете щуротии.Слави, въпроса беше прост и конкретен, при това базиран на твое твърдение, а отговора нещо не го бива, дали не съм прибързал като приех, че си интелигентен? Да пробваме още веднъж все пак:)
След като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?

цитирай
21. merlin68 - Да Слави, това е въпрос, но нещо ти е ...
15.03.2015 20:27
Да Слави, това е въпрос, но нещо ти е притеснителен:) Славилозите не са като диалозите, в диалозите, освен да пишеш глупости може да ти се наложи и да ги обясниш, нещо което не можеш. Възниква въпроса, като говориш за полуграмотни, учени-недоучени, дали пък не си и ти в кюпа? И от тук произлиза още един въпрос, имаш ли ти очи да говориш за култура? Защото гледам на Морфов, забележки правиш, че давал акъл на Бойко за политика. Изглежда не знаеш, че политиката е професия само за нагаждачите, само те са професионални политици. Иначе политиците си имат най-различни професии, и един режисьор съвсем резонно може да дава политически съвети. Виж обратното не е резонно.
цитирай
22. slavimirgenchev1953 - Хайде, ще се смиля над комунистическото ти неведение.
15.03.2015 20:41
Става дума за възпитание и цивилизованост, а не само за образование, което винаги ще е недостатъчно, защото човек се учи цял живот. Не смесвай нещата. Народ, в чиито жили още звънят на каруцата тънките зилове и зорлем е свален от нея, за да се качи на текезесарскио трактор (или да стане борец и чемпион като каруцаря Б. Радев), скоро няма да се научи да подава сигнал с мигача на автомобила си, когато завива, или да спазва прости правила, защото това му унижава "достойнството". "Не се давам на професорете!", вика он и попържа наляво и надясно. Образовани или не, повече или по-малко, всички трябва да имат поне домашно възпитание и да не плещят на висок глас по мобилните си телефони в градските транспортни средства. А и в междуградските. До края на 70-години в автобусите, трамваите и тролейбусите в София имаше табелки с надписи като "Не консумирайте храна в превозното средство", "Не хвърляйте боклуци през прозореца", "Културният човек говори тихо", "Не се секнете в автобуса!" и т.н. Защото хорицата от народо го правеха най-невинно. После Партията реши, че народо се е цивилизовал, и надписите изчезнаха. Но народо остана проз, независимо от "народното" образование. Та въпросът не е дали може да стане по-знаещ и по-културен, защото явно не може. Въпросът е дали може да има поне минимум цивилизованост, та да не му личи от километри колко е проз (Като кушелите например.) А то не е лошо - и простият човек, като си намери мястото в обществото, може да бъде полезен с труда си. Стига, разбира се, да не се стреми да вземе властта, както цървулите отпреди 9.9. 1944 г., защото, както съм казал, "когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши."
цитирай
23. slavimirgenchev1953 - "Глупостите", които пиша, струват повече от всички "мъдрости", които ти и твоите съмишленици пишат.
15.03.2015 20:45
merlin68 написа:
Да Слави, това е въпрос, но нещо ти е притеснителен:) Славилозите не са като диалозите, в диалозите, освен да пишеш глупости може да ти се наложи и да ги обясниш, нещо което не можеш. Възниква въпроса, като говориш за полуграмотни, учени-недоучени, дали пък не си и ти в кюпа? И от тук произлиза още един въпрос, имаш ли ти очи да говориш за култура? Защото гледам на Морфов, забележки правиш, че давал акъл на Бойко за политика. Изглежда не знаеш, че политиката е професия само за нагаждачите, само те са професионални политици. Иначе политиците си имат най-различни професии, и един режисьор съвсем резонно може да дава политически съвети. Виж обратното не е резонно.


Можете само да ми дишате праха.
цитирай
24. yoan2015 - И ти го дишат.
15.03.2015 21:24
И като им дойде малко в повече четат Алеко Константинов, за утеха.
цитирай
25. slavimirgenchev1953 - И аз го чета. Освен учител, той ми е "съпартиец" - от Демократическата партия. Никога не би станал комуне.
15.03.2015 21:36
yoan2015 написа:
И като им дойде малко в повече четат Алеко Константинов, за утеха.

цитирай
26. getmans1 - merlin68 - А можели аз да отговоря? ...
15.03.2015 21:39
merlin68 написа:
Слави, да приемем за втори път, че ти си интелигентен и културен човек, в това ти качество искам да те попитам, след като твърдиш:
"Един народ не може да стане по-прост, отколкото е."
Може ли пък да се случи обратното и един народ да стане по-знаещ и по-културен отколкото е?


... Ще отговоря, ама с въпроси, и ето първия:
- 2009 година БСП проведе най-вялата си предизборна кампания, защо?
И още един въпрос/ който ще е резонен към всички основни/, помниш ли го това?
цитирай
27. slavimirgenchev1953 - Само като си спомни човек
15.03.2015 22:11
войнишките изпращания и вилните "зони", и става ясно какво е цоциалистическо образование, халтура, мЕнталитет и изкуство.
Нима може кушелиатът да стане по-знаещ и по-културен? Ха-ха-ха!
цитирай
28. merlin68 - Става дума за възпитание и цивил...
16.03.2015 00:48
slavimirgenchev1953 написа:
Става дума за възпитание и цивилизованост, а не само за образование, което винаги ще е недостатъчно, защото човек се учи цял живот. Не смесвай нещата. Народ, в чиито жили още звънят на каруцата тънките зилове и зорлем е свален от нея, за да се качи на текезесарскио трактор (или да стане борец и чемпион като каруцаря Б. Радев), скоро няма да се научи да подава сигнал с мигача на автомобила си, когато завива, или да спазва прости правила, защото това му унижава "достойнството". "Не се давам на професорете!", вика он и попържа наляво и надясно. Образовани или не, повече или по-малко, всички трябва да имат поне домашно възпитание и да не плещят на висок глас по мобилните си телефони в градските транспортни средства. А и в междуградските. До края на 70-години в автобусите, трамваите и тролейбусите в София имаше табелки с надписи като "Не консумирайте храна в превозното средство", "Не хвърляйте боклуци през прозореца", "Културният човек говори тихо", "Не се секнете в автобуса!" и т.н. Защото хорицата от народо го правеха най-невинно. После Партията реши, че народо се е цивилизовал, и надписите изчезнаха. Но народо остана проз, независимо от "народното" образование. Та въпросът не е дали може да стане по-знаещ и по-културен, защото явно не може. Въпросът е дали може да има поне минимум цивилизованост, та да не му личи от километри колко е проз (Като кушелите например.) А то не е лошо - и простият човек, като си намери мястото в обществото, може да бъде полезен с труда си. Стига, разбира се, да не се стреми да вземе властта, както цървулите отпреди 9.9. 1944 г., защото, както съм казал, "когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши."

Ти Слави, за пореден път ме впечатляваш с ум, култура и поезия:), казваш:
"Но народо остана проз, независимо от "народното" образование. Та въпросът не е дали може да стане по-знаещ и по-културен, защото явно не може. Въпросът е дали може да има поне минимум цивилизованост, та да не му личи от километри колко е проз"
Ти Слави, от някой друг народ ли си? Или може би, ти Слави си чудно цвете поникнало случайно върху бунището наречено народ? Един аристократичен титан на мисълта, един велик поет, който казал: "когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши." Слави, аз пък ако и да не съм поет, бих казал - Не допускайте Слави в никакви политбюрота, че ще се превърне Слави в бота.
цитирай
29. slavimirgenchev1953 - Не съм от кушелиата, това е всичко.
16.03.2015 08:49
merlin68 написа:
slavimirgenchev1953 написа:
Става дума за възпитание и цивилизованост, а не само за образование, което винаги ще е недостатъчно, защото човек се учи цял живот. Не смесвай нещата. Народ, в чиито жили още звънят на каруцата тънките зилове и зорлем е свален от нея, за да се качи на текезесарскио трактор (или да стане борец и чемпион като каруцаря Б. Радев), скоро няма да се научи да подава сигнал с мигача на автомобила си, когато завива, или да спазва прости правила, защото това му унижава "достойнството". "Не се давам на професорете!", вика он и попържа наляво и надясно. Образовани или не, повече или по-малко, всички трябва да имат поне домашно възпитание и да не плещят на висок глас по мобилните си телефони в градските транспортни средства. А и в междуградските. До края на 70-години в автобусите, трамваите и тролейбусите в София имаше табелки с надписи като "Не консумирайте храна в превозното средство", "Не хвърляйте боклуци през прозореца", "Културният човек говори тихо", "Не се секнете в автобуса!" и т.н. Защото хорицата от народо го правеха най-невинно. После Партията реши, че народо се е цивилизовал, и надписите изчезнаха. Но народо остана проз, независимо от "народното" образование. Та въпросът не е дали може да стане по-знаещ и по-културен, защото явно не може. Въпросът е дали може да има поне минимум цивилизованост, та да не му личи от километри колко е проз (Като кушелите например.) А то не е лошо - и простият човек, като си намери мястото в обществото, може да бъде полезен с труда си. Стига, разбира се, да не се стреми да вземе властта, както цървулите отпреди 9.9. 1944 г., защото, както съм казал, "когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши."

Ти Слави, за пореден път ме впечатляваш с ум, култура и поезия:), казваш:
"Но народо остана проз, независимо от "народното" образование. Та въпросът не е дали може да стане по-знаещ и по-културен, защото явно не може. Въпросът е дали може да има поне минимум цивилизованост, та да не му личи от километри колко е проз"
Ти Слави, от някой друг народ ли си? Или може би, ти Слави си чудно цвете поникнало случайно върху бунището наречено народ? Един аристократичен титан на мисълта, един велик поет, който казал: "когато цървули дойдат на власт, те се превръщат в ботуши." Слави, аз пък ако и да не съм поет, бих казал - Не допускайте Слави в никакви политбюрота, че ще се превърне Слави в бота.

цитирай
30. vmir - Словоблудстващият празнословец merlin68
16.03.2015 10:04
беше вторият след старшинката OK2332, за когото си затворих блога. Въпреки отявлената простотия на първия, вторият не го превишава по интелект и вероятно също е пенсиониран скучаеш старшинка, за който изтърканите пропагандни клишета са връх на човешкия интелект. Само не ми е ясно дали наистина е толкова елементарен, или се прави на такъв, за да губи времето на хората с глупости.
цитирай
31. slavimirgenchev1953 - Той се занимава с човъркане. Подминава основния въпрос, за да заглавичква с нищожни
16.03.2015 10:38
vmir написа:
беше вторият след старшинката OK2332, за когото си затворих блога. Въпреки отявлената простотия на първия, вторият не го превишава по интелект и вероятно също е пенсиониран скучаеш старшинка, за който изтърканите пропагандни клишета са връх на човешкия интелект. Само не ми е ясно дали наистина е толкова елементарен, или се прави на такъв, за да губи времето на хората с глупости.


и размиващо-обтекаеми "проблеми" - и така си оправдава "позицията". Но не нам. )))
цитирай
32. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
16.03.2015 10:41

Видях голям хит.

Всеки имал право да дава наставления за политика, защото това “не било истинска професия”. Ако ще разсъждаваме така, нещата стоят по подобен начин и за изкуствотo - в частност за театъра. Tо също “не е истинска професия”, защото не се учи, a зависи от душата и от сетивата на човека. Говорим за истинското изкуство! Hе за онoвa, което е вкарано в калъп от разни самозабравили се сноби, т.е. пишман-познавачи.

Следователно всеки има право да говори и за изкуство. Чакам Бойко Борисов да представи критиката си към работата на Морфов и Морфов е длъжен да я приеме с отворени обятия.

цитирай
33. slavimirgenchev1953 - С други думи - комедия но ла финита! )))
16.03.2015 11:09
tutankhamon661 написа:

Видях голям хит.

Всеки имал право да дава наставления за политика, защото това “не било истинска професия”. Ако ще разсъждаваме така, нещата стоят по подобен начин и за изкуствотo - в частност за театъра. Tо също “не е истинска професия”, защото не се учи, a зависи от душата и от сетивата на човека. Говорим за истинското изкуство! Hе за онoвa, което е вкарано в калъп от разни самозабравили се сноби, т.е. пишман-познавачи.

Следователно всеки има право да говори и за изкуство. Чакам Бойко Борисов да представи критиката си към работата на Морфов и Морфов е длъжен да я приеме с отворени обятия.


цитирай
34. slavimirgenchev1953 - Аслъ!
16.03.2015 11:17
tutankhamon661 написа:

Видях голям хит.

Всеки имал право да дава наставления за политика, защото това “не било истинска професия”. Ако ще разсъждаваме така, нещата стоят по подобен начин и за изкуствотo - в частност за театъра. Tо също “не е истинска професия”, защото не се учи, a зависи от душата и от сетивата на човека. Говорим за истинското изкуство! Hе за онoвa, което е вкарано в калъп от разни самозабравили се сноби, т.е. пишман-познавачи.

Следователно всеки има право да говори и за изкуство. Чакам Бойко Борисов да представи критиката си към работата на Морфов и Морфов е длъжен да я приеме с отворени обятия.


цитирай
35. merlin68 - Видях голям хит. Всеки имал право ...
16.03.2015 17:30
tutankhamon661 написа:

Видях голям хит.

Всеки имал право да дава наставления за политика, защото това “не било истинска професия”. Ако ще разсъждаваме така, нещата стоят по подобен начин и за изкуствотo - в частност за театъра. Tо също “не е истинска професия”, защото не се учи, a зависи от душата и от сетивата на човека. Говорим за истинското изкуство! Hе за онoвa, което е вкарано в калъп от разни самозабравили се сноби, т.е. пишман-познавачи.

Следователно всеки има право да говори и за изкуство. Чакам Бойко Борисов да представи критиката си към работата на Морфов и Морфов е длъжен да я приеме с отворени обятия.Е твоят хит пък е направо за „Златна малинка“.
Разбира се, че всяко изкуство се прави и с душа, но и със съответното образование, има си училища за това:) В частност и за театъра, за актьорите и за режисьорите. Иначе, то и медицината е призвание, но предполагам не би желал да те лекува изключително милосърден човек който е пропуснал да завърши медицина:)
Що се отнася до това, че всеки има право да говори за изкуство, да всеки може да си говори за всичко. Но за критик също се учи, в този смисъл Борисов едва ли би постигнал особен успех, критикувайки режисьорските умения на Морфов. То и Морфов, не си позволява да критикува полицейските, или пожарникарските умения на Борисов. Политиката обаче е друго нещо, в нея могат да се изявяват и пишман-познавачи като мен, за тебе да не говорим.
цитирай
36. vencivaleri1951 - Това е един от митовете-и той за съжаление е наложен
17.03.2015 11:36
slavimirgenchev1953 написа:
[quote=sestra]


в години когато " работническо-селският " произход бе сякаш задължителен
Кратка биографична справка за политическите адепти показва , че "левичарите" по правило са заможни/ Някои неприлично заможни-Херцен, Смит, Енгелс/ и с блестящо образование. Адептите на "пазара" / като изключим Кейнс, но то вече и него смятат за "левичар"/ като правило тръгват в кариерата си като клеркове в различни финансови структури мечтаейки един ден да имат и собствени клеркове.
А в "спора " ти с Морфов въобще не си прав. Ще ти го обясня простичко. По време на соца/Морфов не е левичар/ например да бъдеш поет, творец бе престижно и много уважавано занимание.. Спомняш си че в училищата гостуваха поети, писатели, артисти, спортисти . След това /най вече момичетата/ почвахме да пишем стихове/за мен лош стих няма/ или почвахме да спортуваме.
Водеха ни по програма на различни представления. Класическата музика за повечето е трудна за възприемане отначало. За мен бе истинско мъчение балетът, операта...Да ама къде в училище, къде в къщи "со кротце, со благо и малко кютек" но днес сам си купувам билети, а и за деца и внуци. Балетът ми е труден и сега, но на опера ходя, на театър често. Подобно отношение имам и към книгата. Да, нашето с теб поколение "щракаше гърдите си" на ренген зарад лентата/самиздат на плочи/, но факт е, че чете и чалга не слуша. Георги Марков за когото ти говориш, днес ако живееше сред нас най вероятно никой освен близките му нямаше да знае за него. Неговата биография като творец впрочем е мечта за соц рекламата-от завода до тиражите и афишите....
В какъв тираж издаваш днес/ако издаваш / господине. Да ти припомня ли , че фотев бе съден и осъден за неплатени консумативи, че съпругата на Дамянов да изхрани децата им прописа чалга...Това е болката на Морфов. Това е и твоя болка, но не искаш да я признаеш. Бъди здрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavimirgenchev1953
Категория: Поезия
Прочетен: 4342015
Постинги: 1439
Коментари: 15766
Гласове: 50502
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31