Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 08:36 - Що е социалистическо строителство: - КЪДЕ ОТИВАШ, МОЖЕ БИ? - НА РАБОТА, ЕДВА ЛИ НЕ!
Автор: slavimirgenchev1953 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4410 Коментари: 15 Гласове:
13

Последна промяна: 20.04.2015 08:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 РАЗМИСЛИ СЛЕД НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИКОНОМИКА Автор: vmir Категория: Политика   image 
Прочетен: 22 Коментари: 0 Гласове:  3  
Последна промяна: 07:22 
 

Събота 18.04.2015 беше велик ден за мен. Момчетата, които подготвях за състезанието Виртуално предприятие” явяващо се олимпиада по икономика, спечелиха сребърния медал на финалния национален кръг на предизвикателството, което в началото на февруари започнаха над 200 екипа с над 1000 ученика от цялата страна. Състезанието е базирано на компютърна симулация, която изчислява реакцията на пазара и потребителите на решенията, които топ мениджърите на всяко едно от конкуриращите се помежду си производствени предприятия вземат периодично, за да осъществят управлението на предприятието си. Екипите започват състезанието при равни начални условия и управляват предприятията си по общи и абсолютно задължителни за всички правила и ограничения, произтичащи от текущото състояние на икономиката, правителствените и банковите политики.

Момчетата ми са възпитаници на софийската математическа гимназия и в работата с тях наблегнах силно на математическите им способности, усет и умения да анализират количествено икономическите взаимодействия на езика на математиката. Всичко в бизнеса, икономиката и финансите може да се изчисли, а надеждността на изчисленията зависи от адекватността на представите и основните познания за печалбата, капитала, особеностите и обема на потребителското търсене, анализ и разпознаване на конкурентните тактики и стратегии. А там, където логиката и математиката са изместени от постулати катопечалбата е вредна за обществото”, изчисленията са обезсмислени още преди да бъдат направени. Или по-лошото - засекретени за посветените, за да не пречат на  вакханалията на невежеството и посредствеността, които в Норвежката икономика привиждат болшевизъм, в Ботев – пролетарски поет, а в баба си – научен корифей, който в сданието на операта открива най-неопровержимото доказателство за верността и непреходността на марксизма.

Тактически и стратегически момчетата ми играха перфектно и успяха да постигнат най-големите продажби и пазарен дял с най-голяма печалба при най-ниски производствени разходи, най-качествен продукт и най-ниски цени, подпомагайки максимално благосъстоянието на потребителите си. От конкурентите ни се отличиха възпитаниците на Природо Математическа Гимназия Иван Вазов” в Димитровград, които също играха впечатляващо добре и адекватно на динамичните промени в икономическите условия и пазара. Грешката, заради която изгубихме първото място беше неоправдан разход за реклама в шестото предпоследно тримесечие на състезанието, който дори добрата ни печалба в седмото последно тримесечие не можа да компенсира. В съответния момент конкуренцията ни от Димитровград направи по-добър анализ на пазара и успя да си оптимизира тези разходи преди нас, с което постигна 530 точки пазарен индекс срещу нашите 518 и заслужено ни измъкна златния медал поради по-голямата си неразпределена печалба.(Поздравления за димитровградчани!)

Чудесно е, когато по-подготвените си спестяват ненужните разходи и печелят повече, дори това да е конкуренцията. Конкуренцията, която в условията на правов ред и законност печели по-добре от нас е най-добрият ни ориентир и дори учител как да печелим с добро управление  без това да е задължително за сметка на обществените интереси. Потребителите нямат нужда от прекалено много реклама, защото качествата на продукта са не по-малко важни от рекламата и хвърлените на вятъра пари за прекалена реклама бяха наказанието ни за подценяване на потребителските критерии. Решаващата роля на потребителските оценки са единствения начин да се ограничи вулгаризацията на икономиката, при която привилегировани безотговорни фактори” натрапват неадекватни на реалните предпочитания на потребителите допотопни и нископроизводителни производствени концепции и прикриват загубите с идеологически мантри от сорта печалбата е престъпление и социална несправедливост”. Това не е друго, освен старата практика за демагогско прикриване на печално известния принцип Моето си е мое, а чуждото – общо.  

Накратко - конкуренцията ни обикновено са наши съидейници и съмишленици, с които сме по-близки отколкото с гмежта мошеници и тарикати убедени, че печалба се постига единствено чрез измами и престъпления. Последните или не се опитват да печелят чрез създаване на полезни стоки и услуги, или неуморно се натрапват като гаранти за това, но без какъвто и да било риск за личните им придобивки или дори усилия. По тази причина боготворят терора и тоталитарната власт, защото само те могат да им осигурят безнаказаност на неутолимите претенции и неуморни лъжи, с които забогатяват лъжейки и ограбвайки същите, които претендират, че защитават.

Истината е, че същите безочливи борци за справедливост” неизменно провъзгласяват възможните временни печалби за своя лична заслуга, обсебват лъвския пай от тях и ги откъсват от работещата икономика под формата на собствено непроизводствено имущество, силно увреждайки възможността за инвестиции в модернизация, производителност и качество. А в дългите периоди на загуби неизбежно източват националния бюджет чрез субсидии под благовидния претекст, че това произтичало отсоциалния характер на държавата или от гениалността” на привилегированите, чиито мечти не надхвърлят нуждата да притежават достатъчно послушен и охранен антураж, който да ги боготвори и да държи на мушка всеки, който не е очарован да работи за личните им привилегии и неграмотни прищевки.

Да бъдеш победен от по-добрия не е беда, а единствената социално полезна привилегия, защото по-добрия не смята за нормално да си присвоява резултатите от чуждите усилия, а сам полага усилия да печели от увеличаване броя на потребителите като се стреми и успява да произведе по-качествени стоки и услуги на по-ниски цени. Източникът на инвестиции за него е неговата печалба, а не печалбата на по-успешните и по-талантливите от него, както пропагандират феновете на централо дирижираната икономика, за да оправдаят некадърността и лъжите си. В която доброто и талантливо усилие се усеща от претенциозната некадърност като смъртна опасност, обединена в общ фронт срещу възможността друг да забогатява от осигуряване на все по-качествени и евтини потребителски стойности, за които потребителятгласува” не през четири години в избирателни секции, а ежедневно на момента с парите си в магазина. Не печалбата, не капитала, а точно този фронт на посредствеността срещу всичко истински читаво, кадърно и инициативно е причината за слабата и неефективна икономика.

Състезанието беше уважено от заместник министърката на образованието, която връчи медалите, грамотите и наградите на класиралите се на първите три места. Макар, че с присъщата си самокритичност учениците ми приеха сребърните медали като поражение, аз съм напълно удовлетворен от състезанието и представянето на екипа и се моля всички български правителства да продължават да пощряват такива предизвикателства. Просперитета на всяка нация е неразривно свързан с духът на конкурентност, компетентност и стремеж към реинвестиране на печалбата в създаване на повече, по-качествени и по-евтини стоки и услуги, а демагогията със социалната справедливост не произвежда, а изяжда националното благосъстояние чрез устите на привилегировани хвалипръцковци и охраняващите ги охранени готованци, които ако не държат кадърните на мушка и не ги клеветят, ще трябва да разчитат единствено на социални помощи.

Прилагам част от индустриалния отчет с класирането и крайните резултати от последното седмо тримесечие на вчерашния национален финал между осемте най-добри екипи в страната. Както вече споменах, първите са димитровградчани, а моите момчета (представляваха Софияса втори. Трети са Национална Търговска Гимназия - Пловдив. 

Поздравления за конкуренцията и пожелания за нови успехи!

image
Гласувай:
13
01. defender - .
20.04.2015 09:49
Не може да има конкуренция. Всички трябва да са равни, еднакви, сиви и безлични. Както каза един блогов “аристократ” - някакви не можели да стигнат до първа страница заради други. Hе че им е зор, а просто ..... мечтаят за нея. :-)))) Не че е комплексарско :-))))

Понеже такива като теб имат реална аудитория, значи на неизвестните бездарници трябва да се помага с нечестни средства, компенсирайки факта, че разполагaт с двама-трима читатели и то семейни приятели, а не непознати, привлечени от качествата на творбите.

Всяка конкуренция трябва да бъде унищожена, защото така лъсва разликата в класите. И това било лошо!

Когато недостатъците на сивите мишки бъдат компенсирани с нечестни средства, вече всяка словесна пръдня ще излиза на първа страница, отблъсквайки максимален брой хора.

цитирай
2. defender - .
20.04.2015 09:51
По същия начин разсъждават и за икономиката. Лъжа до лъжа ... Путин преметна не знам си кой ... руснаците бягат от Русия, но не от страх, а за да завладяват света ...
И накрая защо сметките им са криви! :-)))

Държавата с най-голяма територия и природни ресурси да се хвали с икономика - така прочетох да твърди икономист – като на Испания в криза. Не е ли трагично? Мислят, че ще променят нещо, пласирайки измислени цифри и поръчкови статийки.

Където играят числата, няма място за лични мнения и идеологии – ето кое не могат да разберат.
цитирай
3. getmans1 - Много добра идея Слави, защото има какво да се коментира при Вмир като например това: ...
20.04.2015 10:02
... „ Истината е, че същите безочливи “борци за справедливост” неизменно провъзгласяват възможните временни печалби за своя лична заслуга, обсебват лъвския пай от тях и ги откъсват от работещата икономика под формата на собствено непроизводствено имущество, силно увреждайки възможността за инвестиции в модернизация, производителност и качество. А в дългите периоди на загуби неизбежно източват националния бюджет чрез субсидии под благовидния претекст, че това произтичало от“социалния характер на държавата” или от “гениалността” на привилегированите, чиито мечти не надхвърлят нуждата да притежават достатъчно послушен и охранен антураж, който да ги боготвори и да държи на мушка всеки, който не е очарован да работи за личните им привилегии и неграмотни прищевки.“

... Все ми се струва, че нашите разбирачи им е много удобно „чорбаджийската лакомия“ да я приписват на неолибералния модел.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Тук могат да манипулират, но във Фейсбук няма как. )))
20.04.2015 10:18
defender написа:
Не може да има конкуренция. Всички трябва да са равни, еднакви, сиви и безлични. Както каза един блогов “аристократ” - някакви не можели да стигнат до първа страница заради други. Hе че им е зор, а просто ..... мечтаят за нея. :-)))) Не че е комплексарско :-))))

Понеже такива като теб имат реална аудитория, значи на неизвестните бездарници трябва да се помага с нечестни средства, компенсирайки факта, че разполагaт с двама-трима читатели и то семейни приятели, а не непознати, привлечени от качествата на творбите.

Всяка конкуренция трябва да бъде унищожена, защото така лъсва разликата в класите. И това било лошо!

Когато недостатъците на сивите мишки бъдат компенсирани с нечестни средства, вече всяка словесна пръдня ще излиза на първа страница, отблъсквайки максимален брой хора.


цитирай
5. slavimirgenchev1953 - Мисля, че разбират, и от това полудяват, защото когато числата говорят, комунистите взривяват Йелоустоун.
20.04.2015 10:19
defender написа:
По същия начин разсъждават и за икономиката. Лъжа до лъжа ... Путин преметна не знам си кой ... руснаците бягат от Русия, но не от страх, а за да завладяват света ...
И накрая защо сметките им са криви! :-)))

Държавата с най-голяма територия и природни ресурси да се хвали с икономика - така прочетох да твърди икономист – като на Испания в криза. Не е ли трагично? Мислят, че ще променят нещо, пласирайки измислени цифри и поръчкови статийки.

Където играят числата, няма място за лични мнения и идеологии – ето кое не могат да разберат.


Пазарната конкуренция - смърт за цоциалистическото съревнование.
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Те са лумпени, които, като се видят с лесно спечелени пари, веднага хукват по казина, проститутки, курорти - това им е на тях идеализмо.
20.04.2015 10:43
getmans1 написа:
... „ Истината е, че същите безочливи “борци за справедливост” неизменно провъзгласяват възможните временни печалби за своя лична заслуга, обсебват лъвския пай от тях и ги откъсват от работещата икономика под формата на собствено непроизводствено имущество, силно увреждайки възможността за инвестиции в модернизация, производителност и качество. А в дългите периоди на загуби неизбежно източват националния бюджет чрез субсидии под благовидния претекст, че това произтичало от“социалния характер на държавата” или от “гениалността” на привилегированите, чиито мечти не надхвърлят нуждата да притежават достатъчно послушен и охранен антураж, който да ги боготвори и да държи на мушка всеки, който не е очарован да работи за личните им привилегии и неграмотни прищевки.“

... Все ми се струва, че нашите разбирачи им е много удобно „чорбаджийската лакомия“ да я приписват на неолибералния модел.

цитирай
7. vmir - Привет, Слави и приятели!
20.04.2015 11:07
Току - що разбрах, че моя бивша национална шампионка от това състезание ми е платила таксата за участие в конференция с широко международно участие за финансовото образование и значението му за икономиката. Няма как да откажа на такова поръчение и с удоволствие ще изнеса доклад там за представите и претенциите на нашенските "икономисти", които са икономисти точно толкова, колкото са културолози булдозеристите на Ислямска Държава, които рушат центрове на световната култура. Натрапването на безумието и престъпленията за норма не може да е "право на личен избор".

Поздрави!
цитирай
8. slavimirgenchev1953 - Чудесно, Любо. Сега кухеловенциатът ще каже, че си соросоид подкупен. ))) И ще отидат горди на парада в Москоу.
20.04.2015 11:42
vmir написа:
Току - що разбрах, че моя бивша национална шампионка от това състезание ми е платила таксата за участие в конференция с широко международно участие за финансовото образование и значението му за икономиката. Няма как да откажа на такова поръчение и с удоволствие ще изнеса доклад там за представите и претенциите на нашенските "икономисти", които са икономисти точно толкова, колкото са културолози булдозеристите на Ислямска Държава, които рушат центрове на световната култура. Натрапването на безумието и престъпленията за норма не може да е "право на личен избор".

Поздрави!

цитирай
9. vmir - 8. slavimirgenchev1953,
20.04.2015 12:13
slavimirgenchev1953 написа:
Чудесно, Любо. Сега кухеловенциатът ще каже, че си соросоид подкупен. ))) И ще отидат горди на парада в Москоу.


Кухеловенциатът не си е оставил друга възможност, освен да претендира, дърдори глупости и да боготвори танковете на червения площад, защото заграби властта и наложи терора с танковете на същата армия и затова постоянно сънува как тези танкове отново му носят власт, грабежи и безнаказаност.
цитирай
10. slavimirgenchev1953 - Точно така е. Това им е вече наистина последнио бой.
20.04.2015 12:27
vmir написа:
slavimirgenchev1953 написа:
Чудесно, Любо. Сега кухеловенциатът ще каже, че си соросоид подкупен. ))) И ще отидат горди на парада в Москоу.


Кухеловенциатът не си е оставил друга възможност, освен да претендира, дърдори глупости и да боготвори танковете на червения площад, защото заграби властта и наложи терора с танковете на същата армия и затова постоянно сънува как тези танкове отново му носят власт, грабежи и безнаказаност.

цитирай
11. vmir - 3. getmans1,
20.04.2015 14:31
getmans1 написа:

... Все ми се струва, че нашите разбирачи им е много удобно „чорбаджийската лакомия“ да я приписват на неолибералния модел.


Да обсебват чуждото и да приписват своите деяния на другите им е първата и най-важна опорна точка. Затова и толкова много обичат пушкалата и плашат с кланета, защото уплашени хора лесно се лъжат.
Това са търговци на страх и омраза.
цитирай
12. apostapostoloff - Е да де, ама защо вашите
20.04.2015 18:13
любими американци бият негрите?!
цитирай
13. slavimirgenchev1953 - Защото няма бивш комунист. )))
20.04.2015 19:10
apostapostoloff написа:
любими американци бият негрите?!

цитирай
14. vencivaleri1951 - Числата говорят малко по различно от внушението Ви
21.04.2015 09:14
defender написа:
По същия начин разсъждават и за икономиката. Лъжа до лъжа ... Путин преметна не знам си кой ... руснаците бягат от Русия, но не от страх, а за да завладяват света ...
И накрая защо сметките им са криви! :-)))

Държавата с най-голяма територия и природни ресурси да се хвали с икономика - така прочетох да твърди икономист – като на Испания в криза. Не е ли трагично? Мислят, че ще променят нещо, пласирайки измислени цифри и поръчкови статийки.

Където играят числата, няма място за лични мнения и идеологии – ето кое не могат да разберат.


И то е, че Русия е 5тата икономика в света-с ниска задлъжнялост , сериозен валутен резерви с рекорден златен запас след разпада на СССР
За 2013г паритетния коефициент на покупателната способност спрямо Брутния продукт е по добър от този на добрата стара /и модел на финансов просперитет/ Англия. Разбира се не казвам , че руснаците са станали по богати от англичаните, французите .../ те имат натрупвания, акции, депозити, ренти и проче инструментариум от минали периоди/, но, за 2013 руснаците са могли да си купят повече неща с изкараните пари през тази година от англичаните . Подчертавам само за посочената година и при условие че всеки харчи парите в страната си.
Позволявам си последното условие доколкото все пак коментираме постинг който разглежда виртуална икономика:)
цитирай
15. vencivaleri1951 - С това изказване "изби рибата"
21.04.2015 10:00
slavimirgenchev1953 написа:
getmans1 написа:
... „ Истината е, че същите беизточват националния бюджет чрез субсидии под благовиднЗаставаш срещу сериозни бизнеси които същевременно са сериозен своего рода данъчен регулатор. Доколкото сме виртуални:) предполагаме следната ситуация.
Ти изкараните си "трудни" пари инвестираш в световната култура издавайки собствена стихосбирка. Финансовия резултат при подобни инвестиции обикновено у нас е по зле от зеро. Тоест на червено си.Преди няколко дена мой клиент/буткаджия/ спечели арбитраж срещу общината с чувствителна моя намеса. До колкото не бе финансово стабилен преди делото се разбрахме за процент от сумата по иска. Хонорарът бе спечелен сравнително лесно и рутинно.
И предположението започва от тук. Да си представим, че с тези пари аз и други подобни на мен приятелчета решим да се позабавляваме и за тази цел поканим симпатична дамска компания и похарчим малко пари на карти, зарове, рулетка какво осъдително има? Казинато и дамата до мен в известна степен изравняват финансовите ни възможности. Ти си си похарчил парите да зарадваш роднини и приятели подарявайки им твоя книжка. Аз съм зарадвал някоя девойка, собственика на казиното , който плаща сериозни сборов във фиска за да може държавата да остави Икарусите в историята и купи нови пожарни коли:)
Създавайки на себе си и околните различни радости на финалната права и аз, и ти сме с празни джобове, но платили сборовете си към бюджета:)
Остава въпросът , кой е похарчил парите си безвъзратно и на кого кинтите развиват икономиката.
Парите за книгата са похарчени и повече няма да се върнат./Книгата може и да не се прочете:(
С мойте кинти девойката може да си зареди колата, купи цици, отиде на концерт...Тоест връща ги в икономиката, създава работни места. Собственикът на казиното с моите парички прави магистрали понеже има аркан за премиер:) Тоест парите " Все пак те се въртят":)
Е къде е противоречието ми с неолиберализъма?:))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavimirgenchev1953
Категория: Поезия
Прочетен: 4801609
Постинги: 1439
Коментари: 15766
Гласове: 51311
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930