Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2012 10:43 - Две свидетелства под клетва
Автор: slavimirgenchev1953 Категория: История   
Прочетен: 3815 Коментари: 4 Гласове:
22

Последна промяна: 02.11.2012 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Апология на днешните будители


На 1 ноеври 2012 г. в изложбената зала на Държавния архив  по случай Деня на народните будители и в рамките на изложбата „България 1944–1989 г. Забранена истина” се състоя вълнуваща среща-разговор на тема "Новите будители", на която бяха представени две ценни будителски книги: на Радостина Георгиева - "Горяните от Източния Балкан", и на доайена на българската демокрация Дянко Марков - "Свидетелствам под клетва".
В минутите преди откриването на срещата присъстващите имаха възможност да разгледат изложбата, чийто последен ден в София бе вчера. Тя ще бъде представена през следващите месеци в различни градове в страната, за да може истината за събитията у нас след деветосептемврийския преврат и съветската окупация да стане достояние на повече хора.

image

 

image

Водещ на вечерта бе председателят на Съюз "Истина" Стоян Райчевски - един от организаторите на изложбата и на днешната среща-разговор. В словото си бившият депутат от СДС изтъкна, че организаторите са избрали именно последния ден от изложбата "Забранена истина" навръх празника на будителите за провеждането на тази среща-разговор и за представянето на споменатите две книги. Смятаме, че е крайно време да се даде думата на онези, които са изтърпели на гърба си комунистическите престъпления. Не желаем да слушаме историци, които преди промените са обслужвали комунистическия режим, а 23 години по-късно още не могат да вземат ясна позиция към него. Не желаем да следваме политици без ясно отношение и позиция към наследството на комунизма. Искаме да дадем думата на хората, които са изстрадали режима, които са го преживели. Те са новите будители, които са съхранили паметта за комунистическите престъпления срещу българския народ и я предават на следващите поколения, обобщи Стоян Райчевски. Според него с книгата си Радостина се нарежда в главните редици на новите будители, от окито България има нужда днес.

imageimage

В своето представяне на Радостинината книга откроих нейното важно място сред свидетелствата за горянското движение и неговия кървав разгром, каквито са филмът на Атанас Киряков "Горяни" и организираната в Европейския парламент от евродепутата Андрей Ковачев среща на оцелели горяни с евродепутати. Най-важното в книгата е не само детайлното, основано на множество документи, очертаване на възникването и разгрома на горянското движение, но и доказването за пореден път, че българинът не е стоял със скръстени ръце и не е приел безропотно настъпването на комунизма, а спонтанно с оръжие се е вдигнал на борба, надявайки се и на подкрепа от свободния свят.
Митът за българската верноподаност към Москва трябва да бъде развенчан, защото той е удобен за комунистите и те с удоволствие го лансират, оправдавайки по този подъл начин собственотото си малодушие и престъпно русоблюдство и русоблудство. Този мит ще бъде разбит на пух и прах благодарение и на книги като Радостинината.
Тази истина вече не е забранена, но не е разбрана докрай; тя трябва да стане достояние на всички българи, за да знаят, че ако искат да се освободят от своя "освободител", не трябва да стоят със скръстени ръце и да съзерцават издевателствата им спрямо самите себе си и в днешно време.

imageimage

В словото си Радостина Георгиева говори за своята работа върху книгата и за трудностите, с които се е сблъскала в издирването на материали, съдържащи информация за смазването на горянското движение и особено по отношение на последната акция срещу Втора сливенска горянска чета, чийто командир е бил нейният дядо Георги Маринов - Търпана, командир на четата; през юни 1951 г. тя е разбита от многохилядни полицейски и армейски части. Търпана бива тежко ранен, но го залавят чак в края на 1951 г. Осъден е на смърт и екзекутиран на 36-годишна възраст.
Стоян Райчевски - редактор на книгата, също потвърди, че в огромните иначе масиви от документи на бившата Държавна сигурност има и огромни празнини; явно другарите са унищожавали компрометиращите ги материали. Така или иначе, истината успява да излезе на бял свят. Радостина благодари на доц. Михаил Иванов, благодарение на когото е успяла да се сдобие с бюлетин на ДС с цялата информация за организацията на тази акция. Тя разказа с вълнение и за своето запознанство с Румяна Иванова - дъщеря на обикновен редови войник от българската комунистическа войска, участвал в сраженията срещу горяните. След като гледала филма "Горяни", тя свързала събитията, показани във филма, с разказите на баща си за войниклъка му и с ужас установила, че той е участвал в тези операции на страната на "народната" власт срещу горяните. Румяна се свързва по-късно и с Радостина и изразява своето съчувствие за преживяната от нея и от семейството й трагедия. "Макар и абсолютно невинна - каза Ради, - тя беше единственият човек, който изрази съчувствие. Сега с нея сме добри приятелки", изтъкна Ради и прочете част от писмото на Румяна до нея. Чакайте, о, вие, страдалци, комунисти да се извинят и да си посипят главите с пепел! Те дори едно "мерси" няма да кажат за това, че си изградиха благополучието - и по времето на комунизма, и днес - стъпили върху пирамида от кости и страдания! Цитирайки заглавието на Дянко-Марковата книга, Ради завърши с думите, че също свидетелства под клетва за истинността на написаното от нея и че е написано за потомците, паметта на мъртвите и честта на живите. image  imageimage   Иван Николов - главен редактор на в. "Истина" и издател на "Свидетелствам под клетва", представи книгата на Дянко Марков.
------------------
Цитат от репортажа на ХристоХристов:
"Издателят Иван Николов посочи, че за разлика от други автори Дянко Марков има едно преимущество, че Господ го е надарил с дълъг живот, през който той е станал свидетел на много събития, в някои от които сам е участвал (като летец във Втората световна война) и много е страдал (като осъден през 1948 г. по процеса срещу легионерите). Това прави книгата му „Свидетелства под клетва” особено ценна."
Цитат от репортажа на Христо Христов:
"Щастлив съм отново да се срещна с хора, които желаят да имат оценка за миналото и вяра за служба на Родината в бъдещето”, заяви 90-годишният Дянко Марков. „Моят житейски опит не беше свързан до такава степен като саможертвата на горяните, но не беше и лек. Уверявам ви, че не е лесно да остане човек верен на своята преданост към Родината, да остане добър”, добави той. По думите му след промените комунистите са успели да осигурят материалното благополучие за наследниците си и власт, почиваща върху институциите. „Но това не е богатство. Богатството на живота е да обичате хората и да сте готови когато им давате, да бъдете щастливи. Така никога няма да бъдете бедни и никога няма да измените на своята същност”, заключи ветеранът пламенната си реч, посрещната с нестихващи овации от множеството." ---------------------------
http://slavimirgenchev.info/?p=4967     Б.а. В репортажа съм използвал и снимки на Дора Иванова, Ралица Ковачева и Мариана ЦоневаГласувай:
22
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. tanika - Тези срещи. изложби и издания са ...
03.11.2012 12:12
Тези срещи. изложби и издания са безценни за повдигането на завесата, спусната задълго пред истината за комунистическите престъпления и съпротивата на българския народ срещу тях. Дано по-скоро се превърнат и в официфална позиция на отговорните институции и нагласа на масите, преди да ги е заляла пълзящата рекомунизация.
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - У нас декомунизация не бе извършена, както в Германия бе направена денацификация. Сега берем горчивите плодове на посткомунизма.
03.11.2012 13:48
tanika написа:
Тези срещи. изложби и издания са безценни за повдигането на завесата, спусната задълго пред истината за комунистическите престъпления и съпротивата на българския народ срещу тях. Дано по-скоро се превърнат и в официфална позиция на отговорните институции и нагласа на масите, преди да ги е заляла пълзящата рекомунизация.

цитирай
3. schumpov - Много от журналистите, водещи п...
03.11.2012 23:47
Много от журналистите, водещи предавания по медиите или нищо не знаят или съзнателно премълчават истината за горянското движение. Не реагират или сами разпространяват ком. лъжата, че българския народ безропотно е приел комунизма. Докато обществото не осъзнае, че комунизма и комунистите са по-големи престъпници от фашистите, напредък в България не може да има. Показателно е че всички държави преживели фашизма са недостижими за пост комунистическите. Не репресиите, убийствата и тормоза е най-голямото престъпление на другарите. Отнемането на земята, това е срещу което въстанаха горяните, това е заради което сме най- бедната държава, това е причината за обезлюдените села , това е причината за демографския срив. Това решава целта на комунистите, за която цел работят от създаването на Партията - да се унищожи България.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Полезните идиоти на Запад много им помогнаха и им помагат, приемат ги, ръкуват се с тях, затова така са се разпищолили.
04.11.2012 00:16
schumpov написа:
Много от журналистите, водещи предавания по медиите или нищо не знаят или съзнателно премълчават истината за горянското движение. Не реагират или сами разпространяват ком. лъжата, че българския народ безропотно е приел комунизма. Докато обществото не осъзнае, че комунизма и комунистите са по-големи престъпници от фашистите, напредък в България не може да има. Показателно е че всички държави преживели фашизма са недостижими за пост комунистическите. Не репресиите, убийствата и тормоза е най-голямото престъпление на другарите. Отнемането на земята, това е срещу което въстанаха горяните, това е заради което сме най- бедната държава, това е причината за обезлюдените села , това е причината за демографския срив. Това решава целта на комунистите, за която цел работят от създаването на Партията - да се унищожи България.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavimirgenchev1953
Категория: Поезия
Прочетен: 4748595
Постинги: 1439
Коментари: 15766
Гласове: 51229
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031