Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2020 08:44 - „От мястото на събитието“ - една книга с множество измерения
Автор: slavimirgenchev1953 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2663 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 05.05.2020 08:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Зденка Тодорова

„От мястото на събитието“ - една книга с множество измерения

Преките предавания на Славимир Генчев


image

 

„От мястото на събитието“ е най-новата книга на Славимир Генчев - писател с богата биография. Бил е уредник на къща-музей „Димчо Дебелянов“ в Копривщица, благодарение на което в дълбочина е запознат с биографията, жизнения път и творчеството на Димчо Дебелянов. Слави Генчев е и автор на голям брой книги с поезия, проза, драми, публицистика. Член е на Съюза на българските писатели, бардов изпълнител, активен участник в проявите, свързани с отбелязването на 100-годишнината от Ньойския договор (2019), участник във форуми и конференции, посветени на важни годишнини от българската литература и история. Само човек с такава биография и такъв талант може да напише такава книга.

Жанрово, книгата е публицистично-есеистична, разделена в четири глави: „Бъдещето на миналото“, „На фона на графоманията“, „Моите факултети“ и „Пряко предаване“. В нея са поместени авторски публикувани и непубликувани репортажи, критики, есета за премиери, книги, събития, личности.

Книгата не е просто сборник със суховати статии. Даже си мислех докато я четях, че е сборник от разкази, в които главните герои са Димчо Дебелянов, Стилиян Чилингиров, Пенчо Славейков, Димитър Подвързачов, Николай Лилиев, Георги Марков, Христо Черняев, Иван Лазаров, Димитър Шишманов, Стефан Стамболов и др. Героите на Слави са истински. За някои знаем повече, за други по-малко. И тъкмо затова книгата е ценна. Тя ни дава информация и за онези моменти от живота на тези велики българи, които ние с лека ръка сме подминали, мислейки, че не са важни.

За себе си мога да кажа, че за скулптора Иван Лазаров, който е автор на надгробния паметник на Димчо Дебелянов (1934) в Копривщица, почти нищо не знаех. Но когато прочетох някои неща за този велик човек извън биографията му на скулптор, си помислих, че за него може да се напише роман, да се направи документален филм, да се създаде драма. Проф. Иван Лазаров освен от изкуство се е интересувал и от закономерностите на природата, част от която са мравките, „които го привличали и учудвали със своята сложна социална организация и поведение“(169). Наблюденията си професорът изложил в книга с кратки разкази, написани до сина му Стефан. Книгата била преиздадена през 2001 г., половин век след неговата смърт през 1952 г. Колко хора знаят за нея!? Сигурно се броят на пръсти. Но ето че дойде времето някой да напише за професора и неговата книга, която, сигурна съм, много хора биха искали да прочетат.

В книгата си Слави Генчев ни поднася огромна информация за „последния възрожденец на България“, Стилиян Чилингиров – учен, писател, преводач, общественик, драматург, публицист, автор на над 1 500 статии и 1 200 сказки. Той е и патриот, голям критик на Ньойския договор (1919) и голям приятел-защитник на българите от Западните покрайнини. На този велик човек, умишлено премълчаван от комунистическите власти след 9 септември 1944 г., на когото някои от книгите му са били изземвани и заклеймявани като „вражеска“ и „фашистка“ литература и в момента не му се отдава заслуженото признание. Ако другите народи в наше съседство имаха такъв титан на словото и духа, със сигурност щяха да му издигнат паметник приживе. На Стилиян Чилингиров авторът отделя почти 50 страници в своята книга. И разнищва къде и по какъв повод е произлязъл крилатият му цитат за „Ньойската граница“. При едно от посещенията си на границата при Стрезимировци, придружаван от своя приятел, учителя Анани Вълкадинов, който е от едноименното село, потресен от видяното от другата страна на границата, зад която е стоял бащата на Вълкадинов, Чилингиров написва потресаващите слова: „И вие, които искате да знаете какво е неправда и какво е рана в живото тяло на един народ, елате, непременно елате тука…(41).“

Авторът се спира и върху творчеството и гибелта на великия поет Димчо Дебелянов. Запомнящо се е стихотворението „Разчистване на Дебеляновия двор“ в последната стихосбирка на Слави Генчев „Истински крила“(2019), в което казва:

„Но не скърбете за старите вишни –
и новите ще се прихванат добре!
Поетът, който си е отишъл,
не може повече да умре.“

Митът, че Димчо Дебелянов е заминал като доброволец на фронта, за да участва в Първата световна война, авторът развенчава чрез няколко свои публикации по темата. Поместени са и рецензии и отзиви на други автори за Димчо Дебелянов, като Тихомир Геров, автор на книгата „В казармата и на фронта с Димчо Дебелянов“, академичният сборник по повод 125-годишнината от рождението на поета, историята на паметника на Димчо Дебелянов в Копривщица.

В книгата намираме ценна информация за книгите на Райна Каблешкова „Копривщенските родове в Пловдив“ и „Родова памет“. Авторката е потомка на славен копривщенски род с голям принос за развитието на Пловдив през годините.

През 2015 г. по покана на Българския културно-информационен център в Скопие е организирана вечер, посветена на Деня на българската писменост и култура „Копривщица – просветен център през Възраждането“. Сред гостите от Копривщица е и Слави Генчев. Благодарение на статията, която по този повод пише авторът и която сега е поместена в книгата, научаваме, че между Копривщица и Македония в миналото е имало силна връзка, както и че „от съдбата на Македония се интересувал Тодор Каблешков, най-светлата личност, която дава началото на Априлското въстание в Копривщица“ (200). Неговата сестра Нона Каблешкова е първата учителка в Битоля и Кукуш преди Освобождението на България.

В книгата можем да прочетем рецензии за книги за горяните на Радостина Георгиева, за романа „Принцът на вълшебните сънища“ на Асен Асенов и за излезлия през 2020 г. сборник „Бягство от ГДР през желязната завеса на България“, както и за други интересни книги.

Не само за видни българи пише Слави Генчев в своята книга. Той пише и за книгата и документалния филм „Серенгети не трябва да загине“, за баща и син Бернхард и Михаел Гжимек, защитници на дивата природа в Африка, погребани в Танзания. Тук присъства и темата за генетиката в романа „Белите одежди“ на Владимир Дудинцев, романа на грузинския писател Чабуа Амереджиби „Дата Туташхия“, разглеждащ борбата на един въоръжен самотник (абраг) срещу руския царизъм, размишлява върху посланията на великия режисьор Акира Куросава.

Като широко скроен човек, Слави Генчев пише рецензии за изследвания и книги на български автори, родени извън България. Сред тях са доц. Татяна Яруллина, волжка българка, родена в Казан (днешен Татарстан), и моя милост. Цитира казаното от писателя и преводача Румен Стоянов на премиерата на неговата книга „Динозавърски времена“: „Българският език притежава повече от 5 млн. словоформи, девет глаголни времена, преизказано наклонение и редица други ценни особености, които дават възможност на преводача от който и да е език да постигне словесен изказ, който понякога надхвърля качествено самия оригинал“ (284). Пожелавам на книгата успех и да стигне до колкото се може повече читатели, защото всяка една страница от нея предлага огромна информация не само за българската литература и култура, а и за много други хора от планетата земя, които са оказали силно влияние върху творческия талант на Слави Генчев.

___________________

Славимир Генчев. „От мястото на събитието“, изд. „Мултипринт“, София, 2020 г., стр. 303

 

 Гласувай:
16Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздравления, Слави!
05.05.2020 09:21
Забележителен път на творец имаш!
Още един път поздравления, за творчеството ти!

Знаеш ли, все съм го отлагал и така и не съм го направил Една загадка ,зсвързана с името на днешния град Каблешково
Бях ученик, някъде към края на 60- те години
Тогава четенето на некролози беше занимание, лепяха се навсякъде Един некролог привлече вниманието ми , на жена С името и възрастта й.
Запомнил съм името- Донка Каблешкова, на 106 години, починала в Каблешково, родом от...Копривщица!?
Много се впечатлих, още тотава ,по възрастта ,се усъмних ,че вероятно е сестра на Тодор Каблешков
И така не проверих!

Нека новата ти книга се радва на попътен вятър в разпространението си!
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - http://old.segabg.com/article.php?issueid=1462&sectionid=10&id=00003
05.05.2020 09:41
leonleonovpom2 написа:
Забележителен път на творец имаш!
Още един път поздравления, за творчеството ти!

Знаеш ли, все съм го отлагал и така и не съм го направил Една загадка ,зсвързана с името на днешния град Каблешково
Бях ученик, някъде към края на 60- те години
Тогава четенето на некролози беше занимание, лепяха се навсякъде Един некролог привлече вниманието ми , на жена С името и възрастта й.
Запомнил съм името- Донка Каблешкова, на 106 години, починала в Каблешково, родом от...Копривщица!?
Много се впечатлих, още тотава ,по възрастта ,се усъмних ,че вероятно е сестра на Тодор Каблешков
И така не проверих!

Нека новата ти книга се радва на попътен вятър в разпространението си!


Не ми е известно името на Донка, но вероятно е издънка от големия Каблешков род. Ще питам Райна, като се видим с нея. Благодаря ти за отзива, бъди здрав!
цитирай
3. katan - Слави!
05.05.2020 10:28
Поздравям те за новата книга!
Ако написаното тук го приемем за анотация представям си колко интересна ще е самата книга с 303 страници!
Огромен труд, но си заслужава.
Събуди в мен отново един интерес, който смятах за забравен...
Успех на книгата и много здраве на автора!
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Благодаря! Като падне карантината, ще правя премиера в ч-ще "Славянска беседа". Подготвям и втори том.
05.05.2020 10:48
katan написа:
Поздравям те за новата книга!
Ако написаното тук го приемем за анотация представям си колко интересна ще е самата книга с 303 страници!
Огромен труд, но си заслужава.
Събуди в мен отново един интерес, който смятах за забравен...
Успех на книгата и много здраве на автора!

цитирай
5. wonder - Честита книгорожба, Слави! П...
05.05.2020 15:10
Честита книгорожба, Слави!
ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЛАВИШ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!
Ще си взема книгато ти непременно! :)))
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Ще се радвам! Благодаря!
05.05.2020 16:11
wonder написа:
Честита книгорожба, Слави!
ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЛАВИШ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!
Ще си взема книгато ти непременно! :)))

цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления за новата ти книга, Славе!
05.05.2020 17:20
Доколкото съм запознат с творческия ти потенциал, убеден съм, че ще е нещо стойностно и дълбоко истинно, полезно за осъзнатия български читател!
Чест и почитания за цялото ти творчество, приятелю!
цитирай
8. get - Честит да си - с новата си рожба г-н ...
05.05.2020 20:20
Честит да си - с новата си рожба г-н Генчев!

Жив да си, и още дълги години да провокираш към будност "заспалите"!

Да даваш С ЛИЧЕН ПРИМЕР - НАДЕЖДА, на унилите и обезверилите се с в Пътя към българщината, ТВОИ ЧИТАТЕЛИ.

Благодаря ти и лично аз ... та четейки рецензията за новата ти книга - ми помогна да извадя из недрата на спомена - ето това?

"... и в кротък унес чака тя. Да дойде нейното дете.
- Дойди, но с подвиг увенчай, ти свойта бренна суета.
И нека бъде твоят край - една усмихната мечта!"

- Амин!
цитирай
9. slavimirgenchev1953 - Благодаря, братле!
06.05.2020 14:34
batogo написа:
Доколкото съм запознат с творческия ти потенциал, убеден съм, че ще е нещо стойностно и дълбоко истинно, полезно за осъзнатия български читател!
Чест и почитания за цялото ти творчество, приятелю!

цитирай
10. slavimirgenchev1953 - Димчо ми е най на сърце! Бъди здрав!
06.05.2020 14:35
get написа:
Честит да си - с новата си рожба г-н Генчев!

Жив да си, и още дълги години да провокираш към будност "заспалите"!

Да даваш С ЛИЧЕН ПРИМЕР - НАДЕЖДА, на унилите и обезверилите се с в Пътя към българщината, ТВОИ ЧИТАТЕЛИ.

Благодаря ти и лично аз ... та четейки рецензията за новата ти книга - ми помогна да извадя из недрата на спомена - ето това?

"... и в кротък унес чака тя. Да дойде нейното дете.
- Дойди, но с подвиг увенчай, ти свойта бренна суета.
И нека бъде твоят край - една усмихната мечта!"

- Амин!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavimirgenchev1953
Категория: Поезия
Прочетен: 5744196
Постинги: 1439
Коментари: 15766
Гласове: 52363
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031