Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2015 07:23 - Подкуп от Hewlett-Packard е помогнал на Путин да дойде на власт
Автор: slavimirgenchev1953 Категория: Политика   
Прочетен: 1542 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Колкото повече наближава часът „Х“ на трибунала срещу кремълските военнопрестъпници, толкова повече доказателства за военни и икономически престъпления на Путин и близкото му обкръжение се появяват в чуждестранната преса. 
InformNapalm.org представя материала на френското издание Mediapart, което редовно публикува разследвания за борба с корупцията. Това издание стартира серия от публикации, посветени на руския президент Владимир Путин. Журналистите Дейвид Крофорд и Маркус Бенсман (от германския партньор на Mediapart – изданието Correсt!v) са извършили собствено разследване, с което се е заело германското правосъдие в гр. Лайпциг. Според разследването американската IT-компания Hewlett-Packard (HP) се подозира в даването на подкуп от 7,6 милиона евро на висши руски чиновници с цел осигуряване на господстващо положение на руския пазар.

Трябва да се отбележи, че зад този скандал се крие още един – от много по-голям мащаб. Владимир Путин е дал лично разрешение за извършването на тази сделка. Подкупът на HP е купил лоялността на цяла банда прокурори, като по този начин е спомогнал да се установи контрол върху съдебната система в Русия.

Факти

През ноември 1999 г. Владимир Путин стартира тръжна процедура за закупуването на компютърни системи за Генералната прокуратура на РФ. Американският производител Hewlett-Packard печели търга, въпреки че не предлага най-изгодната оферта. HP изразява благодарността си във вид на подкуп в размер от 7,6 милиона евро.

Парите се оказват в джобовете на високопоставени руски чиновници, сред които прокурори и служители от специалните служби. Оттогава нито един прокурор в РФ не е започнал разследване срещу Владимир Путин – отбелязват журналистите.
При подписването на договора участва и германската страна – транзакциите на HP са обезпечени с гаранции от Euler Hermes (френска компания за застраховане на експортни кредити), собственост на германската група Allianz.

Тази история започва доста банално. През 2007 г. в малкото градче Delitzsch (Саксония, Германия) данъчните органи разследват дистрибутор на компютри на име Ралф К., член на партията „Християндемократически съюз“ и представител на Северна Саксония в регионалния парламент.
Данъчните се натъкват на редица съмнителни транзакции на обща стойност 21 млн. евро, които не съответстват на размера на предишните финансови операции, извършвани от тази малка фирма.
Разследването на сметките води до откриването на сключени в Русия многомилионни договори, докато фирмата на Ralph К. няма нито служители, нито възможности за сделки от таково ниво.

Към разследването на данъчните се присъединява генералната прокуратура и следователи от отдела за борба с корупцията в Германия. Полицията проверява голям брой документи и установява, че тази история води към все по-високи нива. За кратко време делото за укриване на данъци от една малка фирма в Delitzsch се превръща в корупционен скандал, свързан със самата върхушка на руските власти – се казва в публикацията.
Произходът на парите е установен бързо: те идват от американската компания Hewlett-Packard. Ралф К. през 2004 г. създава „черна каса“ по договора си с HP. Германският филиал на Hewlett-Packard доставя на Ралф К. компютри и софтуер на стойност около 11 милиона евро. Предприемачът след това ги препродава на HP за 21 милиона евро, като получава печалба (след приспадане на разходите) от 9,3 млн. евро. След това Ralph K. преразпределя тези мръсни пари по сметки в различни части на света.

Сделката: в крайна сметка са изплатени най-малко 7,6 млн. евро

Но самият Ралф К. е просто пешка в една голяма игра – пише изданието. Той получава поръчките не от HP, а от руснака Сергей Б.
Ралф К. и Сергей Б. се сприятеляват през 90-те, когато Сергей Б. е на стаж в Саксония. Впоследствие приятелите създават идентични фирми, работещи заедно почти на цялата територия на бившия СССР.

Следствието успява да открие и други получатели на „мръсните“ пари – руски прокурори и представители на руските специални служби.

image

Сенаторът Юрий Бирюков. Като първи заместник генерален прокурор отговаря през 2000-2006 г. за всички гръмки наказателни дела, включително и срещу Михаил Ходорковски. Снимка / „Известия”

Заместник генералният прокурор на РФ Юрий Бирюков е подписвал свързани с корупционната сделка документи и при необходимост е прибягвал към фалшификации. Журналистите напомнят, че Бирюков е важна фигура във властовата пирамида на Путин. Например, когато през 2003 г. започва преследването на ЮКОС и главният изпълнителен директор на компанията Михаил Ходорковски е изпратен в затвора, именно Юрий Бирюков подписва заповедта за ареста му.

Според следователите, от 2004 г. подкупите, за които се е договарял Бирюков, са преминавали през фиктивни фирми в ръцете на служители от Генералната прокуратура на РФ и ФСБ /Федералната служба за сигурност/.

image

Борис Елцин и Владимир Путин. 7 май 2000 г. AP / Александр Земляниченко

Но и това не е всичко. 1999 година е повратна точка в историята на съвременна Русия. Владимир Путин върви по пътя към властта. Президентът Борис Елцин тогава се сблъсква с множество проблеми. Тогавашният генерален прокурор Юрий Скуратов инициира разследване срещу Елцин и семейството му.Активи, принадлежащи на „семейството”, са открити в Швейцария и са използвани за купуването на скъпи недвижими имоти. Владимир Путин, тогава директор на ФСБ, помага на Борис Елцин.

image

Юрий Скуратов Снимка / Forbes

Разследването си Скуратов води до 18 март 1999 г. На тази дата руската телевизия излъчва материал, в който „човек, приличащ на прокурора” е в леглото с две жени. Ако гледаме отново това видео днес – пише изданието – веднага бихме заподозрели, че нещо не е наред: участниците в сцената се държат като актьори от порно филм, позирайки пред камерата. Самият Скуратов отрича, че той е мъжът в излъчения материал. Но Владимир Путин в едно от телевизионните си интервюта твърди: експертите са установили, че на видеото е именно Юрий Скуратов.

Журналистите от Correst!v безуспешно опитват да получат от руския президент Путин коментар за тази отдавнашна история. Авторите на разследването също така съобщават, че още през годините, когато е работил в Дрезден, служителят от съветското КГБ Путин се е опитвал да шантажира с порнографски материали един професор, като е настоявал той да му предаде резултатите от научните си изследвания.

За Скуратов всичко приключва. Мястото му заема Владимир Устинов заедно с неговия заместник Юрий Бирюков. Те са се запознали в Северен Кавказ по време на Първата чеченска война. Разследването срещу Борис Елцин и семейството му е прекратено.

Благодарността не закъснява, пишат журналистите. На 9 август 1999 година Владимир Путин получава министър-председателския пост. Управлението му започва с терор, напомнят авторите, като имат предвид атентатите в жилищни домове в Москва, Буйнакск и Волгодонск, при които през септември 1999 г. загиват около 300 души. През октомври 1999 г. започва Втората чеченска война.

image

Експлозия в жилищна сграда във Волгодонск, Русия – 16 септември 1999 година

Сред тези събития остава незабелязан още един епизод. На 14 ноември 1999 г. Владимир Путин с правителствено постановление разрешава на Генералната прокуратура да вземе заем от 30 милиона долара от чуждестранна банка за закупуване на нова компютърна техника.

Решението изглежда много странно в момент, когато Русия е на ръба на фалита след кризата с рублата. Защо се разрешава такъв заем на Генералната прокуратура, когато в държавата се затварят болници? Не се ли опитва Путин чрез тази корупционна сделка със заделени от нея проценти да си гарантира лоялността на новите ръководители на прокуратурата – питат авторите на материала.

За купуването на тази компютърна техника през февруари 2001 г. се провежда търг, в който участва и компанията Hewlett-Packard. Генералната прокуратура предлага сделката да се извърши през германския филиал Hewlett-Packard ISE GmbH със седалище в Бавария.

От този момент нататък всичко става много бързо: през февруари 2003 г. руските власти одобряват договора; през ноември германският филиал на HP иска заем от Dresdner Bank; през март 2004 г. министърът на икономиката и труда на Германия одобрява транзакцията. След това германският филиал на HP получава гаранция за доставките от компанията Euler Hermes.

Към този момент системата за предаване на подкупите вече е създадена – те са надеждно скрити в документите, които са проверени и от Министерството на икономиката на Германия, и от одиторите на Euler Hermes. Но тогава германското Министерство на икономиката не е търсело толкова старателно, колкото по-късно – данъчните от Саксония. Така договорът с подкупите получава официална благословия от германските власти. Нито Министерството на икономиката, нито представителите на Euler Hermes не желаят да коментират този договор.

От самото начало е ясно – пише изданието – че 7,6 милиона евро (една пета от стойността на сделката) – са мръсни пари. Именно тази сума представителят на HP в Русия, германецът Хилмар Л. е обещал на руски длъжностни лица като заделени проценти от сделката.

Хилмар Л. се запознава с Владимир Путин още през 1999 г. Бившият информатор на Министерството на държавната сигурност на ГДР (Щази) се среща с бившия служител от КГБ в Саксония. Руските специални служби имат достъп до доста документи на Щази и знаят доста за двойствения живот на Хилмар Л.

„Може би затова HP се е съгласил да бъдат извършени подобни транзакции? – пита Mediapart. – Нямаме отговор, но според германските следователи компанията HP е спечелила търга в Русия, като не е предложила най-добрата оферта и в крайна сметка е подписала договор за доставка на компютърна техника за Генералната прокуратура на РФ“.

В този момент на сцената излизат руснакът Сергей Б. и германският му приятел от партията „Християндемократически съюз“ Ралф К. – продавачът на компютри. Все някой трябва да създаде „черната каса” и да осигури превеждането на мръсните пари на корумпираните руски чиновници.

През 2004 г. те напълват тази каса и започват да раздават парите. Около 2,6 млн евро отиват в компанията Verzood Industrie Limited в Лондон просто ей така – без извършени каквито и да е услуги. Ралф К. превежда 310 000 евро във Великобритания на компанията Bracefiled Builders Limited – също без предоставянето на услуги. Компанията Marple Associated S.A. от Белиз получава 632 000 евро. Списъкът е доста дълъг. През тези компании мръсните пари попадат в ръцете на руските чиновници – считат журналистите.

Около 550 000 евро са прехвърлени по сметка, контролирана от руските специални служби в Република Сърбия – съобщава Mediapart. Сметката е принадлежала на някаква група Kotrax и сумата е наредена без какъвто и да е договор. Германските власти предполагат, че Kotrax е структура, създадена от ФСБ.

Изданието съобщава, че Сергей Б. не само се занимава с прехвърлянето на мръсните пари по сметките на ФСБ, но е и агент на ФСБ. Чрез сложна схема (поръчка за музея в Царицино на специални витрини и стъкла на стойност 945 371 евро и 106 850 евро) той има възможност да получи около милион евро – остатъците от касата на приятеля му Ралф К. Главният архитект, който прави поръчката за музея, заявява, че тя е финансирана от местните власти. Тоест, както пише изданието, чистите градски пари на кметството на Москва са могли да се окажат в джоба на Сергей Б. Какво става с тях след това? Сергей Б. отказва да коментира пред журналистите от Correct!v историята с реставрацията на музея в Царицино. Самият музей, както и кметството на Москва също отказват да коментират. Отказват коментар и Ралф К., и Юрий Бирюков (заемащ днес сенаторски пост), и бившият генерален прокурор Устинов, и бившият директор на ФСБ Патрушев.

Корупционният договор помага на компанията HP да установи квази монопол на руския пазар. През 2007 г. оборотът на HP в Русия нараства от 700 милиона до 2 милиарда долара, като приходите са в размер на 42%.
Договорът на HP е пречка за други компании – конкуренти да работят нормално на руския пазар – смятат представители на германското правосъдие. Така например, компаниите Siemens, IBM и Dell дълго време не са в състояние да се договорят с руските власти. Германските прокурори поискаха арестуването на приходите на Hewlette-Packard в Русия.
Представителите на HP също отказаха да коментират сделката пред журналистите на Correct!v. Към делото се присъедини и американското правосъдие, като наложи на HP глоба в размер на 108 милиона долара (за нарушаване на федералния закон за корупцията Foreign Corrupt Practices Act).
Американското правосъдие действа въз основа на резултатите от германското разследване. Отначало през 2012 г. делото е изпратено в местния съд в Лайпциг. Сега, три години по-късно, с него е ангажирано регионалното правосъдие. Съдиите ще трябва да решат дали ще се заемат сериозно с това дело или не.
Гласувай:
8
01. getmans1 - Първо, за всяко голямо начинание се иска ...
16.08.2015 10:04
... първоначален капитал, и второ а то е по важното, все ще се намери някой да очерни добрия човек. :)))
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Доле САЩ! Да живей ссср!
16.08.2015 12:11
getmans1 написа:
... първоначален капитал, и второ а то е по важното, все ще се намери някой да очерни добрия човек. :)))

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavimirgenchev1953
Категория: Поезия
Прочетен: 4745077
Постинги: 1439
Коментари: 15766
Гласове: 51225
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031