Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2020 14:42 - Пътят към зелената икономика да не завърши с АЕЦ „Белене“?
Автор: slavimirgenchev1953 Категория: Политика   
Прочетен: 8753 Коментари: 6 Гласове:
21

Последна промяна: 02.07.2020 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image
Добрите намерения водят към ада

Особено в страни, енергийно зависими от Русия
Паметливите си спомнят, че когато Урсула фон дер Лайен призоваваше Европейският парламент да одобри предложения от нея състав на новата Европейска комисия,  тя изложи амбициозен план за зелена и дигитална трансформация на икономиката на ЕС, която бе квалифицирана като "европейска зелена сделка ... за здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика“. Както се казва – край на цитата. И начало на съмненията. Защото десният човек се съмнява, особено когато чуе прилагателното име „зелен“ в качеството му на политически епитет, та даже атрибут. Не бих казал, че зелена икономика ми звучи като дървен камък, млад старец и близка далечина, но и не ми звучи като икономика.
Особено днес, в светлината на пандемията „Ковид 19“ китайско производство и промяната на руската конституция (то и тя една конституция – подобна на оня виц, според който крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен) с цел Владимир „Илич“ Путин да управлва Руската многонационална и многофункционална... бензиностнация чак до 2036 година, когато ще честваме 80-годишния му юбилей (през 2033 г., ако сме точни).
Според Иван Паспалджиев*, старши консултант в denkstatt България, във времена на карантина, дневният ред на европейското нормотворчество резонно остана на заден план в медийното отразяване. Само преди месеци основна тема беше европейската Зелена сделка и произтичащите от нея промени. Макар и Европа да е в карантина, Зелена сделка се задава все така бързо. (Анализът му е публикуван на сайта на Българска стопанска камара на 20 април 2020 г.)
Сделката цели създаване на въглеродно-неутрална и кръгова икономика до 2050 г., като тази цел се очаква да бъде поставена вв т.нар. Закон за климата. За да се постигне тази цел, ще се изискват промени, които ще засегнат всеки един икономически сектор. Тази промяна ще бъде съпроводена със съответните секторни и тематични стратегии и планове.
Законът за климата едва ли ще бъде приет преди септември 2020 г., но Европейската комисия вече дава ясни заявки за секторни промени, а и вече публикува няколко стратегически документа, които нагледно показват какво предстои. В същността си Зелената сделка е кръгова сделка Това показва приетият на 11-ти март т. г. нов план за кръговата икономика. Фокусът върху кръговата икономика не е случаен – 45 на сто от световните емисии на парникови газове са „вложени“ в продукти. Това са емисиите при тяхното производство, както и при добива и транспорта на материалите, от които са направени. Според Плана за кръгова икономика, ЕС ще предложи регулаторна рамка за устойчивост на продуктите. Целта е да се гарантира, че продаваните в ЕС продукти са по-лесни за повторна употреба и рециклиране, а и по-дълготрайни, като включително се пресече т.нар. „планирано излизане от употреба“ – т.е., продуктите, които са направени така, че да се развалят след определен период. ЕК ще проучи възможността за хармонизиран модел за събиране и етикетиране на отпадъците, както и ще преразгледа правилата за превоз на отпадъци. Готвят се и мерки за подсилване на пазара за вторични суровини, твърди експертът.
На 10 март 2020 г. бе приета „Нова промишлена стратегия за Европа“ с три цели – „екологичен преход“, „конкурентоспособност в световен мащаб“ и „цифров преход“.
В духа на Зелената сделка, постигането на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. е в сърцето на заявката за „екологичен преход“. ВЕИ технологиите са в центъра на тези амбиции. Една от големите теми в промишлената стратегия, обаче, е водородът. Водородът е сочен като енергоизточникът, който ще спомогне за декарбонизацията в тежката индустрия и, по-конкретно – при производството на стомана, цимент и химически вещества – енергоемки индустрии, които са изрично споменати в стратегията. Това са производства, които са набелязани в Стратегията – те изискват високи температури и използването на електричество като техен енергоизточник е трудно. Посоката на ЕС към водорода е подкрепяна от европейската индустрия за нефт и газ, давайки им преход към по-чисти горива, който използва съществуващата в сектора инфраструктура, заключават и други специалисти по темата.
Според публикация в сайта Investor.bg от 21 май 2020 г. „България трябва да инвестира над 16 млрд. евро във възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) за успешен енергиен преход“. В публикацията четем категоричния извод, щото „с приемането на Европейския климатичен закон, Европейският съюз категорично заяви на света, че ще се придържа към амбицията си за постигане на въглеродно неутрална икономика до 2050 г. От тази гледна точка Интегрираният план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), е ключов инструмент за осъществяването на целите на ЕС. Мерките, заложени в стратегическия документ, трябва да съответстват с по-широката визия на ЕС за декарбонизация и преход към зелена енергия. Към момента, българският План се отдалечава от тази визия, посочва в свое проучване Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД). Какво още се посочва в проучването на ЦИД? Целите, които касаят възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и понижаването на количеството въглеродни емисии, залагат на бавен преход сега за сметка на нереалистично и много по-неизгодно „наваксване“ на изоставането след 2030 г.
Българският ИНПЕК залага на мащабни енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, които са финансово неустойчиви и не отговарят на очакванията за децентрализиран енергиен преход, ориентиран към потребителите. Съсредоточаването на усилия в тези проекти забавя развитието на алтернативни енергийни източници и би могло да доведе до сериозно изтощаване на публични средства в бъдеще. Целта за възобновяема енергия е увеличена от 25% в междинната версия на плана на 27% в окончателната версия. Въпреки това предвижданията за този ръст остават дълбоко вкоренени в нереалистичното допускане за увеличаване употребата на биомаса в сектора за отопление и охлаждане до 2030 г.
Фокус на правителството следва да бъде постепенното извеждане на въглищата от енергийната система. Забавянето на този преход ще тежи като воденичен камък върху финансите на държавния енергиен сектор, както и ще ограничи достъпа на България до предстоящия План за инвестиции на Европейския зелен пакт и Фонда за справедлив преход. За да се възползва от европейската финансова подкрепа, България трябва да разработи териториален план за справедлив преход, който очертава дългосрочната стратегия за прекратяване използването на въглища и икономическа трансформация на зависимите от въглища райони, изтъкват от Центъра за изследване на демокрацията.
От ключово значение е да се определи как правителството ще насърчи инвестициите във ВЕИ и създаването на споделени енергийни общности. Настоящият списък с мерки не дава индикации, че пречките пред отключването на потенциала на ВЕИ сектор, каквито са данъкът от 5% върху приходите от електроенергия и таксите за достъп и пренос на ВЕИ, ще бъдат премахнати. Въз основа на три дългосрочни сценария за декарбонизация в електроенергийния сектор, изготвени от Центъра за изследване на демокрацията (в съответствие с данни и модели,  използвани от ЕК) най-добрият сценарий изисква инвестиции в нови ВЕИ централи от близо 16,5 млрд. евро, от които 4 млрд. евро трябва да се осигурят чрез държавна помощ в рамките на следващите три десетилетия.
Според последната информация, която предостави Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), увеличението на цената на тока е средно 2,72% за страната и влезе в сила от 1 юли т.г.  Поскъпването за абонатите в Западна България, клиенти на ЧЕЗ, увеличението е с 2,72 на сто, най-много за клиентите на ЕВН в Югоизточна България - с 4,12%, а за клиентите на "Енерго-Про" в Североизточна България най-малко -  с 1,05% г. Председателят на КЕВР Иван Иванов се похвали, че покачването на средната тарифа било по-малко от инфлацията в страната.
Защо, след като у обществото се подхранваха надежди и илюзии, включително и от експертите на КЕВР, че ще има поевтиняване с 0,55%, токът все пак поскъпна? Защото в цената била включена електрическата енергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", с квота на регулирания пазар, а както е известно, тя е „американска“ и още по времето на Иван Костов държавата се задължи да изкупува прроизведаната от нея електроенергия на такава висока цена. И защо? Заради договора със САЩ за изтребителите Ф-16, което е най-доброто, случило се на Бългрия през посредните 70-80 години? За да няма съкращения на миньори - този челен отряд на работническата каса, който беше юмрук на пролетариата с железните мишци и още по-твърди глави, пардон – каски? За да има социален мир? (Помните ли как през 1990 г. румънски секуритате, преоблечени като миньори и с чисто нови каски, пребиха с бухалки студентите, които протестираха в Румъния?)
Първоначално енергийният регулатор не беше включил тока от „Марица“-та в микса електроенергия, който НЕК изкупува за регулирания пазар именно заради високата цена. Промяната стана със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която се разпореди централата да осигури 22,6 млн. киловатчаса за домакинствата и за малкия бизнес.
И цената на обществения доставчик НЕК, по която компанията ще продава тока на електроснабдителните дружества, е увеличена от първоначалните 89,57 лв. за мегаватчас на 92,93 лв.
Включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" със задължителна квота в микса на регулирания пазар увеличи и цената „задължения към обществото“ с 2,86 лв., и тя е определена на 21,47 лв. за мегаватчас. Тази цена се плаща от всички потребители на електроенергия – и битови, и бизнес абонати.
Добре поне, че цената на парното намалява с 12,69% средно за страната на годишна база.
Като лоялен член на Европейския съюз България няма ка да избяга от поетите ангажименти за зелена исономика и изощо то зелената сделка. Ето защо тя трябва постепенно да намали дела на „въглищарския“ ток и да го замени с по-екологично незамърсяващи източници. Годинките минават, сроковете не са необозримо далечни, ето и Путин се кани да управлява до 2036 г., а това дъхва голям кураж в коравите сърца на българските русъветофили, свикнали да се возят на скъпи западни автомобили... И не е случайно, че около АЕЦ „Белене“ отново завря и закипя от може би вече не толкова безсмислен труд? Макар лицензът на централата да е изтекъл, както се оказа, площадката си е на място, реакторите са платени, токът пак поскъпна, само трябва да се намери кой да финансира и финализира проекта. Има кой да я построи! В това няма съмнение... България ще получи 2,02 млрд. евро от Фонда за справедлив преход в енергетиката, който е част от мащабната европейска зелена сделка. Нейната главна цел е климатично неутрална Европа до 2050 г. Да не отидат тези пари за АЕЦ-а?

 

*Иван Паспалджиев е старши консултант в denkstatt България - компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал. Експертизата му обхваща проекти, свързани с адаптация към климатичните промени, оценка на жизнения цикъл, остойностяването на нефинансови разходи и ползи, както и оценка на екологични политики. Консултира големи международни и български компании в хранителната и ритейл индустрията. Работи с Европейската комисия по теми като оценка на устойчивостта на продуктите, ESG докладване, както и оценка на въздействието на различни политики. Преди да се присъедини към denkstatt, разработва климатични модели за британския научен институт Hadley Centre.Гласувай:
21Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Слави!
02.07.2020 18:47
От политик всичко може да се очаква , Слави!
Като се смесят всички цветове и се получава...бял цвят! та и те , като минат през всички цветове излизат ...бели1 като кокичета!
Има един стар виц за малките прасенца
По какво си приличали с политиците?
Като пораснели, не се знаело, каква свиня ще излезе от тях!

Хубава вечер!
цитирай
2. slavimirgenchev1953 - Но винаги произлиза някое свинство!
02.07.2020 19:48
[quoteНщ=leonleonovpom2]От политик всичко може да се очаква , Слави!
Като се смесят всички цветове и се получава...бял цвят! та и те , като минат през всички цветове излизат ...бели1 като кокичета!
Има един стар виц за малките прасенца
По какво си приличали с политиците?
Като пораснели, не се знаело, каква свиня ще излезе от тях!

Хубава вечер![/quote]
цитирай
3. deathmetalverses - Бих искал да се окажеш лош пророк, бате Слави,
02.07.2020 20:49
но ,,, ще се окажеш прав!!! Писна ми от властващите милиционери бивши! Сякаш едно време не станаха милиционери - с благословията на партийните секретари!!! Но 30 години твърдят, че нямат нищо общо със ... "партията - орлица", както се изразяваше един придворен (на Тато) "поет" ( прочее, и Джагаров, и Левчев имат някои стойностни стихове..., трябва да им се признае!) Лека вечер!
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Лека!
02.07.2020 21:24
deathmetalverses написа:
но ,,, ще се окажеш прав!!! Писна ми от властващите милиционери бивши! Сякаш едно време не станаха милиционери - с благословията на партийните секретари!!! Но 30 години твърдят, че нямат нищо общо със ... "партията - орлица", както се изразяваше един придворен (на Тато) "поет" ( прочее, и Джагаров, и Левчев имат някои стойностни стихове..., трябва да им се признае!) Лека вечер!

цитирай
5. batogo - !!!:))) Здравей, Славе! Благодаря, че повдигаш въпроса, за да си кажа мнението!
04.07.2020 08:45
Според скромните ми познания, АЕЦ " Белене" се намира върху разлома "Вранча", което прави намерението да се строи ядрена централа на това място, нещо много опасно за страната ни, подобно на "Чернобил"!!! По тази причина винаги съм бил и ще продължавам да бъда против осъществяването на този проект, от който има интерес само крадливия енергиен руско-български мафиотски конгломерат НЕК, износител на евтин ток, от което вътрешния пазар и българския потребител нищо не печелят.
Този проект е поредния опит на комунизостта да си пълни гушата за сметка на спокойствието, безопасността и сигурността на българските граждани!
Дано да не съм прав, но така мисля!
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Независимо, Оги, от земетръсния риск, кочувдетата печарбари като нищо ще построят
06.07.2020 10:31
batogo написа:
Според скромните ми познания, АЕЦ " Белене" се намира върху разлома "Вранча", което прави намерението да се строи ядрена централа на това място, нещо много опасно за страната ни, подобно на "Чернобил"!!! По тази причина винаги съм бил и ще продължавам да бъда против осъществяването на този проект, от който има интерес само крадливия енергиен руско-български мафиотски конгломерат НЕК, износител на евтин ток, от което вътрешния пазар и българския потребител нищо не печелят.
Този проект е поредния опит на комунизостта да си пълни гушата за сметка на спокойствието, безопасността и сигурността на българските граждани!
Дано да не съм прав, но така мисля!


централата, ако намерят кинти. Но нямат. А строежът ще струа много повече от обвеното, понеже готовото не е за стабилно вече.
Все пак Зелената стратегия н ЕК и ЕС може да им послужи за алиби, ако трябва да затворят въглишните ТЕЦ-ове, а "Белене" е в напреднала стадий, има реактори и желание у местното население да бачка, защото го мързи да обработва земя като деди и прадеди.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: slavimirgenchev1953
Категория: Поезия
Прочетен: 5744299
Постинги: 1439
Коментари: 15766
Гласове: 52363
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031